August 28, 2015
/ Autor:
Mette

10 nemme råd til din økonomi

10 nemme råd til din økonomi

Det kan nogle gange være et puslespil at få økonomien til at hænge sammen – særligt hvis du pludselig står med en udgift, du ikke havde regnet med. For at gardere dig selv bedst muligt mod uforudsete udgifter, kan du gøre små ting i hverdagen, der kan hjælpe til et mere luftigt budget.

1) Læg et budget – og hold det!

Et budget giver dig et overblik over, hvor mange penge du har til rådighed de pågældende måneder, hvilket hjælper til at planlægge de forskellige poster i din økonomi. Med fuldt overblik over de faste poster i din økonomi, får du samtidig overblik over, hvor mange penge, der er tilbage til sjov og ballade. Et budget er en god rettesnor for din økonomi, og formår du at holde det, står du med stor sandsynlighed stærkere, når en uforudset udgift rammer.

Du kan jo bruge vores budget skabelon.

2) Lav en opsparing

En opsparing betyder ikke, at du nødvendigvis skal afsætte et større beløb hver måned. Den kan laves ud fra netop det beløb, du føler, du kan undvære. Kan du kun sætte 100 kr. af om måneden, bliver det stadig til 1.200 kr. om året. Har du mulighed for at sætte 500 kr. af til opsparing om måneden, bliver det pludselig til 6.000 kr. om året. Det vigtigste er ikke beløbet, men snarere at du har nogle penge i baghånden, hvis du skulle stå i en situation, hvor du får brug for dem.

3) Spar penge på transportudgifter

Har du tænkt over størrelsen på dine transportudgifter? Den kan faktisk vise sig at være større end du tror. Tager du det offentlige, kan det være en fordel at tjekke for eventuelle rabatter. Der er nemlig en række af slagsen, hvis du pendler til arbejde. Tager du bilen på arbejde, selvom der kun er fem kilometer? Så kan det være en god investering at tage cyklen i stedet. På den måde får du også den daglige motion – helt uden at tænke over det. Gem bilen til regnvejrsdagene og hop op på cyklen, når vejret tillader det. Du vil blive overrasket over, hvor mange penge du sparer ved ikke at starte bilen hver morgen.

4) Undgå fejl- og impulskøb

Er du typen, der hiver ting ned af hylderne i butikker, fordi du føler, at du ikke kan leve uden? Impulskøb er sjældent velovervejet, hvorfor de nemt kan vise sig at være fejlkøb. Det er derfor en god idé at tage lidt betænkningstid, når du ser noget, du gerne vil have. Kan du stadig ikke leve uden det givne produkt efter en dag eller to, så ved du, at det sandsynligvis ikke er et fejlkøb. Det er også tit her, at der forsvinder penge, uden du opdager det. Hold eventuelt regnskab over, hvilke ting du køber i hverdagen, så du bedre kan identificere, hvor der kan spares.

5) Lav en madplan

At tage stilling til aftensmaden fra dag til dag kan hurtigt koste en del. Det skyldes, at du for det meste også skal handle fra dag til dag, og det giver anledning til varer i kurven, der ikke stod på indkøbssedlen. Ved at lave en madplan, kan du planlægge retter, hvor samme ingredienser indgår flere dage, således at du undgår madspild. Samtidig slipper du for at handle hver dag, hvilket som sidegevinst giver dig mere tid i hverdagen.

6) Køb ind én gang om ugen – og gå efter tilbud

I forlængelse af madplanen, er det en god idé at samle dine indkøb, så du kun behøver at handle ind én gang om ugen. Når du alligevel er igang med at planlægge dine indkøb, er det oplagt at gå efter tilbuddene. Ved at handle sjældnere og efter en indkøbsseddel, minimerer du samtidig mængden af impulskøb.

7) Tag en snak med banken

Har du tit overtræk på kontoen, kan det være en god idé at snakke med din bank. Løsningen vil ofte være, at du bliver bevilget en kassekredit eller at du kan få udskiftet dit dankort med et hævekort, så du ikke har mulighed for at gå i minus.

8) Planlæg rejsen i god tid

Ved du, at du skal ud at rejse i sommeren, så begynd allerede i foråret at sætte penge af til den. Da rejser ofte bliver sat ned i korte perioder, er det ligeledes en god idé at holde øje med tilbud på rejser, så du får den billigste rejse. Selvom du har bestilt og betalt rejsen, er hele udgiften ikke ude af verden – du skal også leve på rejsen. Det er derfor en god idé at have sådanne udgifter med i planlægningen, så økonomiske skrupler ikke tager noget af glæden ved at være på ferie.

9) Tjek dine forsikringer

Forsikringer er sandsynligvis ikke noget, du tænker over i hverdagen. Det kan dog være en god idé at løbe dine forsikringer igennem for at finde ud af, om du er dobbeltforsikret eller om der findes billigere alternativer på markedet. Er du ikke forsikret korrekt, udgør det en større post end nødvendigt, og det er ærgerlige penge at betale.

10) Skrider budgettet? Tag et lån

Uanset hvor grundigt dit budget er, kan der komme en uforudset udgift, der får det til at skride. Sker det midt på måneden, er det ikke sikkert, at budgettet kan klare udgiften. Skal den ud af verden her og nu, kan det være et fornuftigt alternativ at tage et online lån. Det er en måde at udskyde omkostningen, således at du kan planlægge næste måneds budget ud fra den ekstra udgift. På den måde træffer du ikke forhastede beslutninger.

Det er altså ingen skam at optage lån, hvis økonomien er presset. Tværtimod kan det hjælpe dig til at se situationen mere klart og derved finde frem til den bedst mulige finansieringsløsning.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...