4 gode råd til at tilbagebetale dit lån

calculator

Står du i en situation, hvor du overvejer at tage, eller allerede har taget et lån? Så er det altid godt at tænke over, hvordan man har tænkt sig at tilbagebetale sit lån. Mange danskere falder i, når det gælder tilbagebetaling af deres lån. Det kan blive meget dyrere, end man i første omgang havde forventet. Samlino.dk har herunder samlet fire gode råd til at tilbagebetale dit lån.

1. Planlæg din tilbagebetaling

Vigtigst af alt er at planlægge tilbagebetalingen før du tager et lån. Skab dig med det samme et overblik over, hvor stor indkomst og hvor mange udgifter du har måneden efter du vil tage lånet. Kviklån forløber sig på maksimum 30 dage, hvorefter du skal betale høje renter af dit lån, hvis du ikke kan betale det tilbage. Husk derfor at være realistisk i dine udregninger, så du kan overholde planen. Den bedste måde at udregne sit rådighedsbeløb på er at trække alle faste udgifter fra dine indtægter. Faste udgifter er eksempelvis din husleje, el, vand, varme, internet, mobilabonnement, forsikringer og så videre.

Når du har set på din indkomst og dine udgifter, og derefter har udregnet dit rådighedsbeløb, bør du finde ud af, hvor stor en del af rådighedsbeløbet, du realistisk set kan bruge til at tilbagebetale dit lån. Har du eksempelvis et rådighedsbeløb på 7.000 kroner den pågældende måned, så bør du ikke betale mere end 3.000-4.000 kroner tilbage pr. måned til din kreditor. Sørg derfor for, at du kan betale det hele tilbage måneden efter, inden du tager et kviklån.

2. Læg budgetter

Budgetter hjælper dig med at holde styr på dine penge og hvad du bruger dem til. At lægge et budget er ikke just noget som alle synes er spændende, men når det først er lagt, og du sørger for at følge det, kan det hjælpe dig med identificere, hvor du bruger “ligegyldige” penge. Sådan får du mulighed for at spare dem til at bruge på vigtigere ting. Prøv måske at lægge et café, mad- eller tøjbudget og identificer dårlige vaner. Køber du eksempelvis to kaffer om ugen, spiser frokost ude eller andet? En hurtig udregning viser, at du kan spare over 5.000 kroner om året, hvis du dropper de ugentlige to-go kaffer.

4gode_rad_til_at_tilbagebetale_dit_lan

3. Skab en eller flere ekstra indtægter

Der er mange gode muligheder for at skabe en ekstra indtægt, som mange ikke umiddelbart tænker over. Kan du skabe en ekstra indtægt så dit rådighedsbeløb øges, vil det give dig bedre mulighed for at betale dit lån af, hver måned eller hele dit kviklån, til tiden.
Der findes flere forskellige måder, hvorpå du kan skaffe dig selv en ekstra indtægt:

– Sælg ud af dit aflagte tøj, møbler, bøger o.lign.
– Tag et deltids- eller weekend job
– Lej et værelse ud eller tilbyd et lift via. go-more
– Tænk over om du har nogle kompetencer du kan tage penge for; kan du eksempelvis et sprog kan du oversætte, kan du lave grafik eller lignende vil det også være en god mulighed for at tjene lidt ekstra.

Vi har over de sidste par år fået flere og flere muligheder for at købe og sælge brugte ting over nettet. Det er eksempelvis på Facebook, DBA.dk, Ebay.com og mange andre steder. Samtidig har deleøkonomien taget et stort skridt frem i offentligheden og vil være et område med stort fokus og potentiale fremover. Sider som GoMore og Air BnB har gjort det lettere og smartere at dele udgifter – og i nogle tilfælde tjene en fin sum penge. Ligeledes er det nu også muligt at få et ekstra små indtægter gennem platforme som air bnb, tradono, happy helper osv. eller sites hvor du kan være chauffør eller Ahandyhand.dk, hvor du kan tilbyde din hjælp eksempelvis til havearbejde tjene lidt ekstra på det. På disse måder kan du sørge for en forholdsvis hurtig ekstra indtægt.

4. Sænk dine udgifter

Mange mennesker glemmer ofte at kigge igennem deres privatøkonomi for at forstå, hvad de bruger deres penge på og, hvordan de kan skære visse udgifter fra hver måned. Udover at skabe en ekstra indtægt, kan du øge dit rådighedsbeløb netop ved at sænke dine udgifter. Det kan du eksempelvis gøre ved at:

– Gennemgå dine abonnementer (internet, tv, mobil m.m.)
– Droppe udlandsferien.
– Skære ned på byture, café-, restaurant- og biografbesøg.
– Skifte forsikringsselskab.

Selvom der er mange af punkterne som ikke er sjove at skære ned på, er det måske nødvendigt at sænke dine udgifter for en stund, så du kan tilbagebetale dit lån. Dårlige vaner, som at bruge penge på at gå på café, kan være store omkostninger og er ikke noget man altid lægger mærke til koster mange penge.
Samtidig kan du eksempelvis spare penge ved at tjekke dine behov og sammenligne priser på alt fra bredbåndsløsninger til forsikringer og skifte til det billigste alternativ som netop dækker dine behov.

Måske vil du også kunne lide...