Studiestart – 5 gode råd til at spare penge som studerende

Studiestart SU budget

Studiestart. Du har glædet dig lige siden, du fandt ud af, at du kom ind på drømmestudiet.

Du kan også roligt glæde dig…

Studiestart er en fantastisk tid. Men det kan også være en meget dyr tid, hvor du skal bruge penge på introfester, bøger og måske endda nyt udstyr som fx. en tablet eller laptop. For mange er studie også ens betydende med flytning – måske at flytte hjemmefra eller måske til en anden by.

Oveni de nye udgifter kommer der jo SU-livet. SU er ikke verdens højeste indkomst og der er mange, der netop pga. studiet, ikke har så meget tid til job. Det betyder altså, at økonomien ser helt anderledes ud og de fleste er nødt til at spare en hel masse steder.

Derfor får du her 5 gode spareråd til dit nye SU-liv.

1. Studierabat

Butikker, restauranter og barer tilbyder ofte studierabat til unge under uddannelse.

Der er flere steder, hvor du kan få helt op til 20% i rabat, når du fremviser et gyldigt studiekort.
Derfor er det en rigtig god idé altid at have sit studiekort på sig, så man kan udnytte de rabatter, man kan få.

Tip: Gå ind og følg ‘PÅ RØVEN’ på Facebook. De har lavet en god oversigt over steder med gode studierabatter.
Så kan du jo vælge om du vil gå direkte efter dem.

2. Køb dine studiebøger brugt eller online

Du skal højst sandsynligt ud og købe bøger og kompendier, og det er bestemt ikke billigt. Det er meget forskelligt fra studie til studie, hvor meget, der skal bruges på nye bøger, men din konto bliver hurtigt lænset for 2-5000 kroner per semester. Det er rigtig mange penge!

Inden du falder ned af stolen, så bare tag det roligt.

Der er flere måder at komme udenom de store beløb på. Her får du to fremgangsmåder:

  1. Køb nyt og sælg til nye studerende næste år
  2. Køb brugt og sælg til nye studerende næste år
  3. Køb online i e-versioner.

Den første giver jo sig selv. Sælg dine bøger, når du er færdige med dem. Hvis du har skiftet studie, kan du jo forsøge at sælge dem, fra dit forrige studie.
Nummer to er også ret ligetil – køb fra nogle tidligere studerende. Det kan være du får en lidt ældre udgave, men i langt de fleste tilfælde kan de sagtens stadig bruges. Husk at hive hurtigt fat i dine vejledere/tutore og hør dem, om du kan købe deres gamle bøger. Hvis de allerede har solgt dem, så har de helt sikkert nogle studiekammerater, der gerne vil tjene penge på deres gamle bøger.

Den tredje er endnu mere smart – køb online versionen. De er altid meget billigere end de fysiske udgivelser. Ikke nok med det, nogle gange er det nok at købe 1 og så kan man dele blandt hinanden. Splejs med nogle studiekammerater, så har I allesammen bogen i PDF til halve penge.

TIP: Du kan med Lix Technologies købe studiebøger direkte fra forlag og spare op til 60 procent.

3. Vælg bolig med omhu

Studiebyerne – bl.a. København, Århus, Odense – har lige nu stor mangel på studieboliger, men der findes alternativer. Oven i hatten, så ryger de ekstra hurtigt lige omkring studiestart. Prøv at lede efter værelser hos andre, delebolig eller at flytte uden for byen.

Det kan dog ikke altid betale sig at vælge det billige værelse uden for København. Det betyder nemlig, at du skal med offentlig transport. Husk at lægge den udgift oveni.

Derfor – tænk over beliggenhed og transportomkostninger, når du overvejer, hvor du gerne vil bo. Studieboligen til 4.000 kroner om måneden kan godt ende med at være billigere end boligen til 3.500 kroner, hvis du medregner omkostninger til f.eks. ungdomskort (cirka 600-700 kroner).

4. Lav en madplan

Her får du derfor 5 skarpe til at spare på udgifter til mad:

  • Lav madplan for en hel uge ad gangen
  • Lav en indkøbsliste og hold dig til den
  • Find din indre tilbudsjæger (tilbud kataloger/apps)
  • Lav madpakke i stedet for at lægge dine hårdt tjente penge i kantinen
  • Lav dobbelt portioner, når du laver aftensmad

Tip: Der findes en række fede apps, der er gået ind i kampen mod madspild. Too Good To Go eller Your Local samler butikker og restauranter, der har mad til overs, hvor du kan få mad til flere dage for ingen penge.

5. Tag cyklen

Du kan hurtigt bruge mange penge på bus og tog, så hvorfor ikke springe på jernhesten? Du får god motion og sparer samtidigt billetten.

Rigtig god studiestart.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top