Flytteguide: Gode råd til du skal flytte hjemmefra

Er du én af de mange danske unge der flytter hjemmefra i forbindelse med studiestart?

Her kommer her fem gode råd til, hvordan du bedst håndterer økonomien på egen hånd.

1. Lav et budget

Økonomien på SU er stram, og bosætter du dig i en af de største studiebyer, tager huslejen en god portion af din månedlige indtægt.

Det er derfor en god idé at lave et budget, således at du har et overblik over, hvor meget du egentlig har til rådighed om måneden.

Det overblik danner du nemmest ved at se på dit rådighedsbeløb frem for din indtægt. Der er nemlig stor forskel på disse to poster.

Indtægt er dit bruttobeløb før faste udgifter, mens rådighedsbeløb er det du rent faktisk har til rådighed, når alle faste udgifter er betalt. Det er med andre ord, de penge du har tilbage til at leve for.

2. Skær ned på fornøjelse

Når du bor hjemme, har du typisk et afslappet forhold til penge, idet du ved, at der kommer mad på bordet uanset hvordan din konto ser ud.

Derfor har du måske opbygget en vane med at gå i biografen, i byen eller shoppe med hyppig frekvens.

Det er netop de ting du kan tillade dig at gøre, når du bor hjemme hos dine forældre. Virkeligheden er dog en anden, når du flytter for dig selv.

Har du brugt alle dine penge midt på måneden, står der ikke automatisk mad på bordet den sidste halvdel af måneden. Det er derfor en god idé at skære ned på fornøjelse, indtil du har et bedre overblik over, hvad det egentlig kræver at leve for sig selv.

3. Gå efter tilbud

Har du forældre, der altid handler i Irma eller Føtex virker det naturligt for dig at træde i deres fodspor og gøre det samme.

Faktum er dog, at du får langt mere for pengene ved at handle hos discountkæder som Lidl eller Netto.

Har du kun din SU at gøre godt med, er det ikke her du skal være sart. Der er ikke noget galt med at gå i de lidt dyrere supermarkeder engang i mellem.

Beslutter du dig for det, så hold øje med tilbud. Tilbud i Føtex eller SuperBrugsen kan nemlig sagtens have samme pris som almindelige varer i discountkæder.

Er du en dygtig tilbudsjæger, er der således penge at spare, hvilket kan være en stor fordel i en stramt budget.

4. Find et job

Det lyder lettere sagt end gjort og det er tilmed ikke alle studier, der giver dig tid til at have et job ved siden af.

Har du mulighed for det, er det dog en rigtig fin måde at få lidt ekstra penge ind på kontoen hver måned.

Et job tillader dig ligeledes at skære mindre ned på fornøjelse end du ellers ville have gjort.

Et studierelevant job er vanskeligt at finde på første år af studiet, hvorfor du ofte må tage til takke med et job som salgsassistent eller lignende.

Det kan dog også have sine fordele, da de skæve arbejdstider gør, at du har tid til studiet om dagen og kan arbejde aften og weekend.

5. Planlæg din økonomi

Ikke alle udgifter kan planlægges. Der er dog nogen du ved der kommer hen ad vejen. Eftersom de er kendte for dig, gør du dig selv en tjeneste ved at planlægge efter dem. Udgifter kan være studiebøger, forsikring, licens osv., som alle er store poster og de er alle kendt på forhånd.

Er du ikke god til selv at sætte penge til side hver måned, kan det være en god løsning at få en budgetkonto i banken.

På den måde bliver der overført et beløb hver måned og du står således ikke og mangler 2.000 kr. til studiebøger hvert halve år, fordi der løbende er sat penge af til dem.

Selvom du tager dine forholdsregler, er der dog ingen garanti for, at uforudsete udgifter ikke opstår.

I et sådan tilfælde, kan situationen pludselig virke uoverskuelig, hvorfor du måske ikke er i stand til at træffe den mest fornuftige beslutning.

Her kan et online lån hjælpe dig med at få udgiften ud af verden, således at du i ro og mag kan planlægge din økonomi ud fra den ekstra omkostning.

Læs mere om online lån

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top