November 5, 2018
/ Autor:
Mette

Black Friday: Hvad er det og hvorfor har vi det?

Black Friday: Hvad er det og hvorfor har vi det?

Efterhånden kender vi alle sammen fænomenet Black Friday. De fleste af os har nok også prøvet at benytte en af de mange tilbud, for der er jo tit masser at spare.

Men hvorfor har vi overhovedet Black Friday? Hvornår startede det – og bliver det her længe endnu? Læs med her.

Hvad er Black Friday?

Oprindeligt kommer Black Friday fra USA. Det er opstået i forbindelse med julegave køb. Julesæsonen starter nemlig officielt omkring Thanksgiving. Det er den fjerde torsdag i november. Her samles familierne om mad, hygge og traditioner og om fredagen starter man så på indkøb, for man har nemlig fri om fredagen også.

Det mønster spottede butikkerne selvfølgelig hurtigt og de begyndte at holde længere åbent og have lidt gode tilbud for at lokke kunderne ind.

Det var omkring 2012 at vi rigtig begyndte at se Black Friday herhjemme. Det startede kun som en online ting, hvor de online butikker gav nogle procenter på en række varer. I dag er det meget større og langt de fleste fysiske butikker er med på bølgen.

Der er mange bud på, hvorfor det hedder Black Friday. Det kan være et udtryk for at butikkerne er sorte af mennesker eller et mere finansielt bud er, at de røde tal butikkerne kan have, når salget ikke så godt, pludselig bliver sorte igen. Når de er sorte, så er der ikke underskud mere. Det kan en dag som Black Friday ret hurtigt hjælpe med.

Black Friday herhjemme:

Tro det eller ej, men Black Friday er stadig ret småt i Danmark. I andre lande – og specielt i USA, hvor fænomenet jo kommer fra, er Black Friday meget større.

Det er en reel fridag og tilbuddene er vilde. I Danmark er der et par produkter der bliver sat meget ned og ellers er tendens at der bliver sat en fast procent rabat på hele butikken – typisk 20%.

I USA er besparelserne meget større. Black Friday starter kl. 00.00 og folk står absolut klar til tilbuddene og der er decideret kamp om varerne! Der findes faktisk en decideret hjemmeside der tæller, hvor mange der er blevet såret og hvor mange dødsfald der har været i forbindelse med denne vilde shoppedag – og det er flere end du tror!

Hvert år kan vi se vilde videoer på de sociale medier af folk, der går helt agurk over særlige tilbud. Der er vi heldigvis ikke nået til i Danmark og lad os håbe vi heller aldrig kommer til det. Herfra skal der i hvert tilfælde lyde en kæmpe opfordring til at jage de gode tilbud, men med god opførsel med i shopping posen!

Den største shopping dag:

Det er nok ingen overraskelse, at Black Friday er den største handelsdag i USA hvert år. Men herhjemme er vi faktisk på samme vej.
Nets (dem med dankortene) har tal omsætningen og i 2017 blev der solgt for 2,117 milliarder danske kroner! Jep, den er god nok.

Det er faktisk en omsætning der gør, at Black Friday 2017 er den største shopping dag i Danmarks historien!

Dansk Erhverv fortæller os, at hver 5. dansker regner med at købe noget til Black Friday.

Modbevægelser:

Så småt er der begyndt at komme modbevægelser til Black Friday. Det er især minde butikker, som protesterer. I takt med Black Friday bliver mere og mere kendt, bliver kravene også højere fra forbrugerne. ’’Kun 10%? På Black Friday? Det er alt for lidt!’’.

For et Black Friday tilbud er rigtig godt, skal det jo helst overgå de normale udsalgstilbud.

Det er priser, som kan være rigtig svære for små forhandlere at hamle op med. De skal jo stadig tjene penge selvom de giver rabat.

Et andet aspekt er en generel anti-forbrugsbevægelse. Det går kort sagt ud på, at man skal skrue ned for sit forbrug – hvad end det er tøj, mad, el, osv. osv.
Hele ’’køb, køb, køb’’ bliver sat til side og fokus er i stedet for en mere bevidst handelsform, hvor man køber, hvad man skal bruge og ikke mere. Både fordi ens økonomi, men hovedformålet her er miljøet. Og det kan jo godt siges, at Black Friday er symbolet for forbrug og en fest for køb, køb, køb.

Blandt andet derfor er der modbevægelser mod Black Friday – nogle kalder det white Friday og andre ’buy nothing day’ (køb ingenting dag). Det ses ved, at de eksempelvis slet ikke kører tilbud eller at de måske decideret holder lukket den dag.

Flere og flere tilknytter sig modstanden og det bliver spændende at følge udviklingen de næste par år.

Cyber Monday:

Hvis Black Friday ikke var nok, så er cyber Monday også kommet. Den har ikke eksisteret nær så længe som Black Friday, men vokser sig større og større.
Det er på mandagen efter og alle net butikkerne viser vilde tilbud.

I Danmark er der også ret mange butikker der fortsætter deres tilbud her, men primært er cyber Monday en online ting.

Hvad kan jeg bruge Black Friday til?

Man kan gå til Black Friday på mange måder. Det kan være for at få de ting, man oprigtigt mangler, til en god pris. Måske er det et køleskab, en støvsuger, en ny telefon, vintertøj osv.

Måske skal du udnytte dagen til at forkæle dig selv og købe lidt nyt af det hele – ikke fordi du mangler, men fordi du fortjener at være lidt god ved dig selv.

Rigtig mange køber faktisk også julegaver til Black Friday. Det ved butikkerne godt og derfor kan de oftest byttes til helt ind i januar. Det er perfekt, hvis man har øjnene på en lidt dyrere gave og vil spare penge. Eller hvis man i det hele taget bare vil spare på julegavebudgettet, som faktisk er en stor udgift for mange.

Det er en god ide på forhånd at ligge en plan om, hvor man vil hen eller om det hele skal være online. Husk, at i butikkerne er der rigtig mange mennesker, så hvis du kan lade bilen stå er det måske en god ide. Parkeringerne vil højst sandsynligt være fyldt op!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...