Sparetip: Skal jeg dele bolig?

Det er blevet sværere og sværere at finde bolig i de populære studiebyer som København, Århus og Odense. Ofte skal man kende nogle, som kender nogle eller have været skrevet op på boligselskabernes ventelister i adskillige år. Det kan derfor være en god ide at kigge efter bofællesskaber for at øge ens muligheder.

Er man lige flyttet til byen, er det også en god måde at udvide sit netværk på, og så kan det være både hyggeligere og billigere at bo sammen med andre end at bo alene.

Fordele ved at bo sammen med andre

Der er en række fordele ved at bo sammen med andre:

Det er ofte billigere: Ikke nok med, at man kan spare penge på huslejen, så kan madlavning og lignende også blive billigere, fordi man er flere om at betale.

Der er altid selskab: Mange, der flytter hjemmefra for første gang, føler sig en anelse ensomme. Når man flytter sammen med en ven, er man garanteret liv i huset

Flere til at deles om opgaverne: Selvom der er mere opvask, mere mad der skal laves osv., så er man flere om at dele opgaverne. Hvis man er god til at strukturere, kan det betyde, at det tager kortere tid at lave de praktiske (og kedelige) opgaver.

Igennem ens roommates vil der være rig mulighed for at lære nye mennesker at kende og udvide vennekredsen – især når man flytter til en ny by.

Ulemper ved at bo sammen med andre

Der er dog ikke kun fordele ved at bo sammen med andre. Det kan være rigtig svært, og det kræver meget af en som person. Lad os kigge på nogle af ulemperne:

Det kan være svært at få ro: Selvom man forhåbentlig har eget værelse, så er man stadigvæk ikke helt alene. Måske har bofællen kæresten på besøg hele tiden, eller måske bor man sammen med en, der ofte spiller høj musik.

Man skal gå på kompromis. Vi er alle forskellige, og ting som irriterer os, irriterer måske ikke andre – og omvendt. Derfor er der risiko for, at der kan opstå nogle udfordringer – f.eks. hører man ofte om venner, der har forskellige standarder i forhold til rengøring.

Du skal tage hensyn til din roommate. Det er måske ikke tirsdag aften, man skal invitere alle vennerne over, hvis ens roommate har eksamen næste morgen klokken 8. Der skal være en gensidig respekt, så man kan ikke bare være helt spontan.

Det er svært at sige, hvor meget privatliv du vil få i et bofællesskab. Det afhænger både af dig selv og af det pågældende sted. Men selv der, hvor bofællesskabet deles om det meste, kan der være rigeligt rum til privatliv. I mange bofællesskaber med fællesspisning er der fx mulighed for at tage maden med og spise i sit eget værelse. Alle bofællesskaber har også mere eller mindre uskrevne regler for, hvordan man signalerer, at man ikke vil forstyrres.

Hvad bliver valget så?

Der er masser af fordele og ulemper, lige meget hvad du gør. Det vigtigste er at sætte sig ned med sin fremtidige roommate og forventningsafstemme.

Det kan være i forbindelse med praktiske ting såsom rengøring, madlavning osv. Sørg for at skrive ned, hvad I forventer af hinanden. Planlæg eventuelt en månedlig oprydningsdag, hvor alt gøres grundigt rent.

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top