August 26, 2019
/ Autor:
Mette

Studerende? Sådan får du det fede liv på SU

Studerende? Sådan får du det fede liv på SU

Studielivet er en af de fedeste, men også hårdeste tider i dit liv. Du har travlt og du er presset, men du er også i en social bobel af samvær, sammenhold og venskaber.

Alt det bliver kogt sammen i en stor cocktail, hvor det er ekstra øv ikke at have nogen penge. Og hvornår har du ingen penge? Det har du ikke, når du er studerende og på SU.

Men hvordan kan du få mest muligt ud af de penge? Det bedste råd er nok: Penge sparet, er penge tjent. Men det er jo nemt nok at sige til en studerende. Når musikken først spiller fredag aften, så ryger det råd lige ud ad vinduet.

Vi giver dig her nogle gode råd, som du konkret kan bruge nu og her. De vil (måske) kunne hjælpe dig til at have flere penge mellem hænderne hver måned og altså at til at kunne leve det fede liv, mens du er på SU.

Sparetips, når du er på SU

Der findes tusindevis af sparetips, til studerende på SU. Her er de 5, vi synes er bedst:

 1. Læg et budget
  Den bedste og sikreste vej til en bedre økonomi går via et budget. Hvis du har fast overblik over, hvor mange penge du har til rådighed, så kan der ikke gå så meget galt.

  Tag din samlede indkomst (efter skat) og træk dine samlede faste udgifter fra. Det giver dig dit totale rådighedsbeløb pr. Måned.

  Dit rådighedsbeløb fordeler du så ud. Eksempelvis kan det være 1500 kroner til mad, 1000 kroner til opsparingen og 1000 kroner til fornøjelser. Det miks bestemmer du helt selv og du kan eventuelt justere det op eller ned, efter du har levet et par måneder på SU. Så vil du have en bedre fornnemelse af, hvor meget du bruger.
 2. Køb mad ind 1 gang om ugen
  Nu hvor du har et fast madbudget, så vil du hurtigt opdage, at det er ufatteligt meget nemmere at overholde, når indkøb er overstået på forhånd.

  Vi kender allesammen det der med at stå nede i Netto og have fråder på. Der glemmer vi budgetrammen og så bliver der købt ind til den helt store menu.

  Hvis du handler ind til en hel uge ad gangen, så opstår den situation ikke.
  En anden bonus ved at have købt ind i forvejen er, at du ikke ligeså nemt bliver fristet. ‘Skal vi købe pizza?’ Nej, det skal vi ikke fordi jeg har jo alligevel købt til hakkebøffer i aften. Der sparede du lige en hel pizza! Det næsten 100 kr. (hvis du lige smider en sodavand oveni)
 3. Tag selv med
  Skal du have kaffe med veninderne? Så foreslå at gå en tur imens. Lav kaffen hjemmefra og tag med i en termokop.
  Skal du med vennerne i parken, på stranden eller lignende? Så tag mad med hjemmefra. På den måde falder du ikke i pizza-fælden.

  Og sådan kunne vi blive ved. Hvis du skal ud til noget, hvor du normalvis ville ende med at købe mad, drikke og så videre, så tag med hjemmefra, når du har muligheden.
 4. Genbrug og sælg videre
  Hvis du skal købe noget nyt, uanset om det er tøj, sko, tasker, møbler, elektronik, så tjek om du kan få det brugt. Du kan spare masser penge ved at købe brugt, og ofte kan du få ret nye ting.

  Det samme gælder, når du selv er færdig med at bruge noget. I stedet for bare at kyle det ud, så prøv at sælg det først. Det kan du gøre på nettet (check steder som Tradono, Trendsales, DBA eller bare Facebook Marketplace). Du kan altid sætte en tidsgrænse til dig selv. Hvis det, du vil af med, ikke er solgt efter en måned, så doner det til den lokale genbrug. Men hvorfor ikke forsøge at tjene en lille skilling først?
 5. Studiekort, medlemskaber og alt, hvad der hedder rabat
  Dit studiekort er din nye bedsteven. Du kan få rabat på mange ting med dit studiekort. Det er blandt andet frisører og madsteder. Gør det til en vane at spørge, om der er studierabat, før du køber.

  Studierabat er dog typisk ikke særlig højt. De fleste steder ligger det på omkring 10% rabat. Men hey – penge sparet, er penge tjent!

  Vær også opmærksom på, at rigtig mange medlemsskaber tilbyder lavere priser, hvis man er studerende. Her mener vi eksempelvis dit fitness abonnement. Tag kontakt til de forskellige steder, hvor du er fast medlem og hør, om der er lavere priser, når man er studerende.
fattig studerende på SU

Tjen mere på SU

Der er selvfølgelig måder at hæve sit rådighedsbeløb på, selvom man er på SU. Det kan man eksempelvis gøre ved at få sig et job.

Hvis du får et job, skal du huske, at du ikke må tjene mere end 13.375 kr. om måneden før skat. Det gælder så længe, du er på SU på din videregående uddannelse.

Er du på en ungddomsuddannelse, må du tjene op til 8.846 kr. ved siden af din SU. Og det er om måneden, før skat.

Det er dog regnet i gennemsnit. Så hvis du eksempelvis tager ud og rejse en hel måned og du tjener 0 kroner der – ja, så kan du jo tjene lidt mere om måneden resten af året.

Hvis du er i tvivl om reglerne, så kontakt SU eller besøg deres hjemmeside. Hvad man må tjene ved siden af sin SU hedder månedsfribeløb.

Er det der med job ikke lige dig, så kan du tjene penge på mange andre måder, som er lidt mere fleksibelt. Du kan jo eksempelvis:

– Sælge dine gamle ting (tøj, spil, møbler) på nettet eller loppemarkede
– Leje din bolig ud på Air BnB
– Leje din bil ud på Go More
– Samle mega meget pant

VIVUS kan hjælpe

Hvis budgettet strammer, kan VIVUS hjælpe. Vores forbrugslån egner sig rigtig godt til situationer, hvor du har brug for penge, men ved du snart kan betale tilbage igen.

Hos VIVUS kan du låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-

VIVUS – når det er vigtigt for dig.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...