March 8, 2020
/ Autor:
Mette

Fiks dit skattesmæk og undgå det næste år

Fiks dit skattesmæk og undgå det næste år

Blev du overrasket over nogle røde tal i din årsopgørelse? Skattesmæk gør ondt på mange. Især efter at SKAT er blevet lukket, og Skattestyrelsen er dukket op i stedet, er der mange, der har fået en regning, de skal betale. Og det kan være en stor udgift pludseligt at stå med.

Men hvad er det, der har ændret sig, og hvordan kan du undgå skattesmæk i næste år?

Skattesmæk – hvor kommer det fra?

Nogle af os er vant til at sætte vores trækprocent op gennem arbejdsgiveren. Andre udfylder deres forskudsopgørelse med lidt højere tal, end de faktisk er.

Ind til for nylig kunne du nemlig skrive i sin forskudsopgørelse, at du regner med at få mere i løn, end du faktisk gør. På den måde kunne du betale lidt for meget i skat og undgå skattesmæk. Havde du betalt for meget, skulle du nemlig have pengene tilbage året efter.

Sådan er det ikke længere. Siden SKAT blev lukket, blev der også ændret i systemet for skatteberegning, og det endte i, at mange ikke kunne nå at undgå skattesmæk.

Vi skal prøve at ramme plet

I 2020 er det ikke længere en god idé at sætte sine lønindtægter højere, end du virkeligt regner med, at de bliver. Medmindre du er på topskatniveau, bør du prøve at ramme det så præcist, som muligt for at undgå skattesmæk.

Det er nemlig fordi, at du i flere tilfælde får et højere skattefradrag, hvis du angiver højere lønindtægter. Hvis du stadig gør det, bliver det derfor svært at undgå skattesmæk.

Især hvis du tjener op til ca. 30.700 kr. om måneden før skat, kan det være bedre at angive mindre for at undgå at skulle betale restskat.

Ligger din løn mellem 30.700 og 46.500 kr. før skat, så er det vigtigt at ramme så præcist, som muligt, for at undgå skattesmæk.

Undgå skattesmæk – sådan gør du

For at undgå skattesmæk, skal du holde øje med sin forskudsopgørelse og opdatere den løbende. Kig på den og ret den, hvis dine forhold har ændret sig, eller hvis du opdager nogle fejloplysninger, Skattestyrelsen har fået om dig. Det kunne for eksempel være din løn- eller anden indkomst, din civilstatus eller de renter, du betaler fra dine lån. Så undgår du forhåbentlig at få et skattesmæk.

Når du retter din forskudsopgørelse, overvej disse faktorer:

  • Din lønindkomst – har den ændret sig?
  • Har du skiftet job? Der skal du også se på beskatningen af feriepenge.
  • Er du blevet gift eller skilt? Det har indflydelse på din skat.
  • Har du skiftet adresse? Dit befordringsfradrag ændrer sig alt efter, hvor du bor og arbejder.
  • Har du skiftet fagforening eller a-kasse, og nu betaler et andet beløb, end du plejede?
  • Er du begyndt at betale eller modtage børnepenge, SU eller anden indkomst?
  • Har du købt en ny bolig?
  • Har du optaget lån, hvorfra du betaler renter?

Læs mere om anden indkomst og de forskellige offentlige ydelser hos Skattestyrelsen.

Skab nye vaner og undgå skattesmæk

Der er mange faktorer, der spiller ind, når det kommer til dit skattefradrag, og dem bør du holde styr på. Derfor er det vigtigt at etablere to nye vaner og undgå skattesmæk.

Ændringer i livet ➝ ændringer i forskudsopgørelsen.

Når der sker forandringer i dit liv, er skat nok det sidste, du tænker på. Og det er ikke sådan, at du skal sætte alt muligt vigtigt til side for at udfylde forskudsopgørelsen med det samme. Men gør det hurtigst muligt derefter for at undgå skattesmæk.

Ændringer i livet er for eksempel adresseskifte, jobskifte og andre forhold, som du kan se på listen i forrige afsnit.

Ingen ændringer i livet ➝ tjek forskudsopgørelsen hver tredje måned.

Det er en vane, der hører med i almindelig økonomisk hygiejne. Selv hvis der ikke er sket nogle forandringer i dit liv lige foreløbigt, bør du bruge en halv time på at tjekke din forskudsopgørelse 3 – 4 gange om året. Sådan kan du både undgå skattesmæk og lære noget om de forskellige rubrikker samt Skattestyrelsens ændringer i det hele taget.

Fiks dit skattesmæk her og nu

Kunne du ikke undgå skattesmæk i dette år? Hvis du ikke betaler din restskat med det samme, kommer du desværre til at skulle betale endnu mere i det kommende år, når du bliver pålagt renter.

Det er derfor altid en god idé at betale sin restskat hurtigst muligt. Hvis du ikke har luft i økonomien til det her og nu, kan du med fordel undersøge VIVUS lån og se, om det kan være en god løsning i din situation.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...