March 1, 2020
/ Autor:
Mette

Forskudsopgørelse for begyndere

Forskudsopgørelse for begyndere

Et skattesmæk fra skattefar er ikke noget, nogen synes er sjovt. Det kan blive en rigtig dyr fornøjelse. Derfor har vi forsøgt at gøre hele skatte-cirkusset lidt mere simpelt, så du har en chance for at forstå, hvad det drejer sig om. For hvad er det nu lige, en forskudsopgørelse er? Og er det overhovedet nødvendigt at rette i den? Læs med her og bliv (forhåbentligt) lidt klogere.

Hvad er forskudsopgørelse?

Hvert år skal ca. 1/3 af os betale tilbage til SKAT, mens 2/3 jubler over, at de får penge tilbage.

Nogen sætter helt bevidst deres trækprocent op, så de ved, at de får penge tilbage i SKAT en gang om året. Andre glemmer måske bare at rette i forskudsopgørelsen, når der sker ændringer i deres økonomiske forhold. Uanset hvad går det dog ud på at gå i 0. Og vejen til det mål er din forskudsopgørelse.

Forskudsopgørelsen er en slags løbende status for indtjeningsåret. Når året begynder logger du ind på SKAT og skriver i din forskudsopgørelse, hvor meget du regner med at tjene i alt i det år.

Du kan hele tiden ændre i din forskudsopgørelse i løbet af året – helt frem til 31. december. Det kan du fordi livet kan ændre sig. Måske skifter du job, måske bliver du gift eller skilt, måske mister du job osv.
Mange ting kan have indflydelse på din indkomst. Det er vigtigt, at du ændrer i forskudsopgørelsen, når der sker noget i dit liv, der har indflydelse på din økonomi. På den måde er du også sikker på, det hele går rigtigt for sig.

Forskudsopgørelsens fineste funktion er at have din totale indkomst for det år skrevet ind korrekt. Og i og med det er FØR året er omme, så er det kun dig, der kan forudsige det. SKAT går med andre ord ikke ind og retter i din forskudsopgørelse, så det er dit ansvar alene at få det gjort.

Hvis du IKKE retter i din forskudsopgørelse, bliver den baseret på året før. SKAT regner med, at du tjener det samme hele tiden. Så hvis du fx ikke havde job i år 1, men har i år 2 og ikke ændrer i din forskudsopgørelse, så står du stadig med en ret lav indkomst på papiret her.

Det betyder, at når SKAT så laver din årsopgørelse og kan se, hvad du rent faktisk har tjent, så venter der et kæmpe skattesmæld til dig. Det gør der fordi, at du i det tilfælde har tjent meget mere, end du har betalt SKAT af. Når SKAT så kan se det ved årsopgørelsen, falder hammeren.

Forskudsopgørelsen dækker i øvrigt også over indtægter som SU, dagpenge osv. Derfor er det vigtigt, at du tænker over alle indtægtskilder, du har.

Alt, hvad der går ind på din konto skal altså skrives ind på opgørelsen. Du skal også huske at skrue op og ned for tallene, hvis du eksempelvis stopper med SU – eller starter.

Hvordan udfylder jeg min forskudsopgørelse?

Din forskudsopgørelse ligger typisk klar fra november året før til 31. december i slutningen af året efter. Fx fra november 2019 til 31. december 2020.

Du har altså hele skatteåret til at rette i oplysningerne, hvis der skulle ske noget nyt.

Du skal ind på skat.dk og logge ind i deres tast-selv-system. Her kan du vælge forskudsopgørelse og se præcis, hvad der står i den, som det er lige nu.

SKAT er så smart, at de fremhæver de rubrikker, de tror, er mest relevant for dig. Derfor vil du se nogle felter i første omgang ,som du skal forholde dig til.

Så sætter du dig ned og regner på det. Din indkomst er selvfølgelig før skat. Det er altså ikke den løn, SU, dagpenge m.m. du får udbetalt på kontoen, men dem du ser på din lønseddel eller oversigt før skat. De indtægter kalder man normalt for A-skat eller A-indkomst.

Har du fast arbejde med fast løn, skal du gange din månedsløn med 12, så har du din årsindtægt. Det samme gælder dine andre indkomster – eksempelvis kontanthjælp. Det regnes måned for måned – også hvis det svinger lidt.  

Får du honorarer, skal de også oplyses i din forskudsopgørelse. Dvs. hvis du laver et stykke arbejde, hvor du får fx 10.000 kroner i honorar, men selv skal stå for at ordne skattedelen. Så taster du de 10.000 ind i din forskudsopgørelse. Honorarer kaldes også B-skat eller B-indkomst, fordi du ikke automatisk får trukket skat af beløbet og derfor selv skal sørge for at betale det.

Udover din indkomst, kommer der fradrag. Hvis du har andre fradrag end dem, der er fremhævet i forvejen, skal du lige søge efter de felter.
En nem Google-søgning kan fortælle dig, hvor hvilke fradrag skal tastes ind. Hvis du eksempelvis googler ”kørselsfradrag + forskudsopgørelse”, kommer der en artikel op fra SKAT, som det første søgeresultat. Der kan du se, hvilken rubrik du skal rette.

På din forskudsopgørelse er det typisk fradrag som kørsel og håndværker du ved på forhånd.
Hvis du glemmer det – så bare rolig. Når din årsopgørelse kommer, er der stadig lidt tid til at rette. Du kan faktisk også rette bagud – 5 år tilbage på de fleste fradrag.

Når du er færdig med at indtaste – enten første gang, eller når og hvis du er inde og ændre i noget i løbet af året, så trykker du færdig nede i bunden. Så kommer der en beregning, som vil vise din trækprocent og hvad du skal betale i skat.

Du kan også se, hvordan din skat fordeler sig. Hvis du fx er medlem af folkekirken står der, hvor meget du betaler hertil osv.

Hvad er forskellen på forskudsopgørelse og årsopgørelse?

Man kan sige, at forskudsopgørelsen kigger frem og årsopgørelsen kigger tilbage.

Forskudsopgørelsen viser, hvad du regner med, der vil ske i et år. Årsopgørelsen viser, hvad der rent faktisk skete.

Det er derfor, der kan ske skattesmæk, eller at du får penge tilbage. Det sker, når de to ikke stemmer overens.

Målet er, at du har regnet rigtigt på din forskudsopgørelse og tastet alle informationer korrekt. Har du det, så bør din årsopgørelse gå cirka i 0 og så har du vundet legen.

SKAT som opsparing

Nogle vælger at bruge SKAT som en skjult opspring. Dvs. at de bevidst sørger for, at de får penge tilbage. Det kan du gøre ved skrive, at du tjener mere end du gør. Men den mest effektive måde er ved at hæve din trækprocent. Men en højere trækprocent betaler du mere i SKAT hver måned – mere, end du egentlig skulle. Og så får du de penge, du har betalt for meget, tilbage i foråret året efter.

Ønsker du at hæve din trækprocent, skal du bede din arbejdsgiver om det.

Kan SKAT se, at du har betalt for meget i skat i løbet af året, kan de dog sagtens finde på at rette det tilbage.


Jeg er stadig forvirret!

Hvis du fortsat synes, at alt det her er forvirrende, så fortvivl ikke.
Få hjælp af en ven eller familiemedlem, som du er tryg ved at tale om penge med. Ellers kan du finde mange gode svar og forklaringer på Google – dog er de fleste skrevet i en lidt indviklet tone.

Er du i tvivl om, hvad du skal taste ind hvor og kan ikke finde svar andre steder, så giv SKAT et kald. De kan helt sikkert hjælpe dig.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...