October 15, 2019
/ Autor:
Mette

Halloween: Hvorfor har vi det og hvordan fejrer vi det?

Halloween: Hvorfor har vi det og hvordan fejrer vi det?

Hvad er Halloween?

Halloween er en højtid, der går langt tilbage. Helt tilbage i de hedenske tider, for ca 2.000 år siden, brugte man dagen på at lave bål og tage kostumer på for at ære de døde og skræmme onde ånder væk.

Det var netop denne dag, fordi man dengang mente, at d. 1. november var starten på det nye år. Det var overgangen fra sommeren til de mørke, kolde tider. Derfor fejrede man en slags nytår den 31. oktober. Man troede også på, at på denne nytårsaften flød over- og underverdenen sammen. Døren var åben så at sige. Derfor kunne ånder og spøgelser komme til! Det er klart, at man så ville gøre sit for at holde de onde besøgende væk.

I 1800-tallet opfandt paven en dag for at ære alle helgener. Denne dag skulle falde d. 1. november. Efter noget tid begyndte denne dag at tage lidt inspiration til sig fra de hedenske traditioner. De hedenske lande var nemlig blevet overtaget af romerne på det tidspunkt, så de kunne frit hapse lidt fra de lokale traditioner.

Det var faktisk dagen før alle helgenes dag (1. november), som blev ‘’All Hallows Eve’’ (31. oktober).

Som tiden gik, blev dagen en mere og mere kristen højtid, og man glemte de hedenske rødder. Kristendommen bredte sig og kom for at blive. Derfor overlevede traditionen, ligesom vi har mange andre kristne traditioner, der stadig fejres.

Dengang markerede man dagen ved at klæde sig ud som engle, helgener eller djævle.

Spoler vi tiden frem til i dag, er det kun d. 31. oktober, som vi fejrer. Dagen hedder i dag Halloween, men oversættes egentlig ofte til dansk som: Alle helgenes aften, som jo også var det oprindelige navn.

I dag klæder vi os stadig ud i uhyggelige kostumer, dekorerer med skeletter, flagermuse osv.
Det uhyggelige tema er blevet lig med Halloween.

I Danmark er højtiden kommet især via den amerikanske kultur og via butikkerne. Det startede i det små, men i dag er Halloween en stor dag for mange. Især børnefamilier, hvor det nærmest fungerer som en slags uhyggelig fastelavn.  

Sådan fejrer vi Halloween i dag

Halloween kan allerede mærkes i starten af oktober. Mange butikker pynter og skilter med orange farver og græskar.

Mange familier har også fået en tradition om at skære græskar, som så sættes foran døren med et lys i. For mange er denne periode næsten særligt forbundet med efteråret, og man kan ikke det ene, uden det andet!

Selve Halloween fejres med udklædninger! Mange børn går dør til dør og varsler ‘slik eller ballade’. Det er også kendt som: Trick or treat. På den måde får de samlet masser slik ind.

For unge og voksne er Halloween nok mere lig med gyserfilm og udklædningsfester. Det gælder om at klæde sig uhyggeligt og sjovt ud og holde en fest, hvor Halloween-temaet går igen over det hele. Det gælder både drinks, mad, pynt, musik. At skal være uhyggeligt!

Når d. 31. oktober er slut, så er Halloween også overstået. Det er altså ikke ligesom jul, der jo nærmest kan sprede sig til både 2 uger før og efter, hvis man tæller det hele med.

Det skal du bruge:

Hvis du skal have eller holde en god Halloween, så skal du som minimum bruge:

  • Et uhyggeligt kostume
  • Uhyggelig pynt
  • En spilleliste med musik (der findes masser Halloween-spillelister på Spotify. Spoiler alert: Thriller er et hit!)
  • Slik (eller ballade)
  • Mad og drikke i uhyggelige udgaver

Du kan skrue op og ned for disse ting, alt efter om du skal til fest, eller du er en børnefamilie. Der er også forskel på, hvor kreativ man er.

Du kan nemlig lave rigtig mange ting selv. På den måde behøver Halloween ikke være en særlig dyr affære.

Men er man ikke så god til at sy kostumer, bage kager og pynte, lave sjov pynt – ja, så skal man nok spendere lidt mere. Du kan få alt i butikkerne, så det skal nok lade sig gøre!

VIVUS kan hjælpe

Mangler du lige det sidste for at få den bedste Halloween, så kan VIVUS hjælpe dig.

Hos VIVUS kan du låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-. Det er nemt og sikkert!

Du er faktisk bare et par klik væk! Husk dit NemID. Ansøg nu.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...