Hvad er effektiv rente?

hvad er effektiv rente

Effektiv rente kaldes også debitorrente og dækker over den pålydende rente inklusiv renters rente på et givent lån eller en obligation. Således afhænger den effektive rente af flere faktorer, herunder den pålydende rente samt afdragsformen. Særligt antallet af rentetilskrivninger har stor påvirkning på størrelsen af den effektive rente. Jo flere rentetilskrivninger, jo større vil den effektive rente være.

Hvordan beregnes den effektive rente?

Effektiv rente udregnes ud fra følgende formel:

 

 

i = (1+(rn))n-1

 

i er den effektive rente angivet som decimaltal

 

r er den nominelle årlige rentesats som decimaltal

n er antal terminer

Den effektive rente fortæller, hvor meget du reelt betaler for lånet. Netop derfor sammenholdes den effektive rente ofte med ÅOP, der har samme formål. Der er dog imidlertid væsentlig forskel på effektiv rente og ÅOP.

Lån med kort løbetid vil medvirke til, at ÅOP når et højt niveau, mens en udregning af den effektive rente efter skat på et kortfristet lån vil give et mere retvisende billede af de faktiske omkostninger. Det skyldes, at den effektive rente ikke udregnes årligt, men ud fra lånets reelle løbetid.

Effektiv rente efter skat

Den effektive rente efter skat er den rente, der reelt betales, når der tages højde for bidrag, rentefradrag og kurstab. Skat har påvirkning på renten, fordi renteudgifter er fradragsberettiget samt at renteindtægter er skattepligtige. Du vil derfor kunne trække dine effektive renteomkostninger fra i skat, hvormed de faktiske renteomkostninger vil være lavere end den effektive rente før skat.

Skat er derfor ikke uvæsentligt, når der er tale om effektiv rente. Eksempelvis vil de fleste opleve at få ca. ⅓ af deres renteomkostninger tilbage i skat, hvilket betyder, at den effektive rente typisk vil være lavere end det fremgår ved brug af vores låneberegner.

Læs mere om effektiv rente

100 % gennemsigtighed

Vi tilbyder et af markedets bedste og billigste forbrugslån, der desuden er 100 % gennemsigtigt. Dette skyldes især vores inkorporerede låneberegner, der på få sekunder kan give dig overblik over den reelle omkostning på dit lån, uanset hvilken løbetid og lånebeløb du ønsker.

Således behøver du altså ikke selv at sidde og beregne renteomkostningerne på dit lån. Disse medregner låneberegneren for dig. Alt du skal gøre er at vælge, hvor mange penge du ønsker at låne samt, hvor lang tid lånet skal løbe.

Har du ikke tidligere lånt hos os, tilbyder vi dig at låne op til 6000,-, såfremt du er fyldt 20 år og betaler tilbage indenfor tidsrammen. Nedenfor kan du se en oversigt over, hvorledes den maksimale lånegrænse er beregnet.

Læs mere om vores kviklån

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top