Hvad er et stående lån?

typer-af-laan

Der er mange typer lån, du kan vælge at tage som låntager. Derfor er det vigtigt at kende til alle dine muligheder, før du beslutter dig for, hvilket lån du skal tage. I den forbindelse er det vigtigt at starte med at tage udgangspunkt i din egen privatøkonomi.

I dette blogindlæg vil vi først og fremmest give dig svaret på ”hvad er et stående lån?” og samtidig komme ind på de forskellige fordele og ulemper ved et stående lån. Derudover vil du også få mulighed for at læse lidt om nogle andre populære låntyper, så du hurtigt kan få dannet dig et overblik over lånenes forskelligheder.

Stående lån – kort fortalt

Et stående lån er et lån, hvor du først skal tilbagebetale hovedstolen ved sidste termin. Netop derfor kaldes stående lån også et afdragsfrit lån.

I praksis fungerer det ved, at du ikke afdrager på hovedstolen løbende, men derimod kun betaler renterne. Det er derfor en effektiv låntype, hvis du skal spare pengene op, da du kun betaler et minimalt beløb om måneden i lånets løbetid.

Stående lån – dine fordele

Der er særlige fordele ved alle lånetyper, og derfor er det også vigtigt at kende til fordelene ved et stående lån, før du træffer din endelige beslutning.

Du kan med fordel tage et stående lån, hvis du ikke ønsker at afdrage løbende på selve lånet. Et stående lån kan også kaldes for et fast lån, fordi du først skal tilbagebetale lånets hovedstol ved den sidste termin. Det betyder, at du skal indfri hele lånet på én gang, når låneperioden er ved at være udløbet. Du vil til gengæld betale et fast beløb for lånets renter ved hver termin – gennem hele låneperioden.

Det er vigtigt at vurdere, om du er i stand til at indfri hele hovedstolen ved sidste termin, før du vælger at tage et stående lån. Hvis du løbende finder ud af, at din økonomi ikke er til det, kan du oprette et nyt lån for at betale det gamle ud. Det plejer dog ikke at være en særlig optimal løsning, selvom det er muligt for dig.

Den helt store fordel ved et stående lån er altså, at du får pengene nu og her – uden selv at skulle afgive særlig meget henover hele låneperioden. Der er typisk tale om en hurtig udbetaling på disse lån, fordi lånetypen ikke går under den 48 timers betænkningstid. Derudover gør lånetypens kortere løbetid, at du typisk kan få dig en lavere rente på lånet og samtidig kan spare penge op, så du kan betale lånet ud ved sidste termin.

Stående lån – dine ulemper

Det er altid vigtigt at undersøge ulemperne ved de forskellige lånetyper, før du optager et. Når det kommer til et stående lån, skal du som sagt betale en fast månedlig ydelse, som er lånets renter. Derudover er det typisk meget fristende at tage et nyt lån for at betale det gamle ud, hvilket du bør være opmærksom på. Det kan nemlig komme til at blive en dyr fornøjelse for dig, hvis du blot tager et lån ovenpå et andet.

Derfor fraråder vi altid, at du optager et nyt lån for at tilbagebetale dit gamle lån – eller anden eksisterende gæld.

Hvilke lånetyper findes der?

Der findes overordnet tre lånetyper; stående lånannuitetslån og serielån. Uanset om der er tale om et stående lån, annuitetslån eller et serielån, optages lånet gennem et kreditinstitut eller en bank. Selve ansøgningsprocessen for lånetyperne varierer meget, da banken eller et online kreditinstitut har forskellige former for ansøgninger og krav. Hvis du overvejer at tage et lån i banken, skal du væbne dig med tålmodighed. Her kan behandlingstiden af din ansøgning tage op til flere uger, fordi du er overladt til bankrådgiverens tidsplan og prioriteter. De fleste banker kræver også, at du skifter til deres bank, som et led i ansøgningen. Afslutningsvis, kan det være en anelse billigere end andre alternativer, men du skal også arbejde for det!

Stående lån – hvad dækker det egentlig over?

Stående lån er, som nævnt ovenfor – et lån du først afdrager på ved sidste termin. Fordelen er, at det giver dig tid til at spare op, mens ulempen, er, at din situation kan ændre sig i en retning, der giver vanskeligheder med at skaffe de lånte penge.

I et sådan tilfælde er et stående lån pludselig en af de dårligere lånetyper, da du ikke løbende har afdraget på hovedstolen og derfor stadig skylder et stort beløb væk.

Netop derfor er det vigtigt, at du overvejer løbetiden på dit stående lån, så du har taget hensyn til uforudsete hændelser i dit liv. Hvis du bestemmer dig for et tage stående lån, kan forløbet se sådan ud:

lånekalkule stående lån

Ud fra ovenstående visualisering er det tydeligt, at du kun betaler renten for det stående lån indtil sidste betalingsdag, hvor du afdrager hele det lånte beløb, altså hovedstolen plus renten.

Et stående lån er dermed perfekt til dig, der skal bruge penge nu og her og ved, at du har dem i hænderne på et senere tidspunkt.

Hvad er et annuitetslån?

Annuitetslån er et lån, hvor du betaler samme terminsydelse i hele lånets løbetid. Det vil altså sige, at både renter og hovedstol er fordelt ligeligt ud over hele lånets løbetid. Det er altså den lånetype, hvor du har det bedste overblik over, hvor meget du afdrager på lånet, og hvor stor restgæld, du har.

Med andre ord, er det ikke muligt at “glemme”, at hovedstolen skal betales tilbage i sidste termin som ved stående lån. Låneforløbet ved et annuitetslån kan ses nedenfor:

lånekalkule annuitetslån

Ud fra ovenstående visualisering, er det ret nemt at danne sig et overblik over annuitetslånets dele. Alt efter annuitetslånets betingelser kan du se, at ydelserne dækker over renten og afdrag. Det er bygget sådan op, at du altid betaler det samme beløb, uanset den tilbagestående hovedstol på lånet. Renten udgør størstedelen af annuitetslånet, når hovedstolen er størst. Senere i lånets løbetid vil rentens andel af ydelsen falde.

Hvad er et serielån?

Et serielån er kendetegnet ved, at du betaler samme afdrag på hovedstolen i hele lånets løbetid, hvormed renteomkostningen løbende falder. Ved serielån starter du derfor med en høj udgift, idet der både skal betales en del af hovedstolen og renter, mens du vil ende med at have en forholdsvis lav ydelse i sidste termin, grundet fald i renteomkostningen. Et låneforløb for et serielån kan se sådan ud:

lånekalkule serielån

Ovenstående visualisering giver et godt billede af serielånets dele. Det er tydeligt, at den månedlige ydelse er højere i starten af lånets løbetid. I takt med, at du afdrager på hovedstolen, vil renteomkostningerne også falde.

Læs mere om lav rente

Hvilket lån skal du vælge?

For mange danskere er de forskellige lånetyper lidt af jungle at finde rundt i. Vi vil prøve at udspecificere, hvad du skal huske på, når du vælger mellem lånetyperne.

Lad os starte med det stående lån. Dette lån er godt, hvis du har udsigt til flere penge i den nærmeste fremtid. Det kan eventuelt være en erhvervsbonus, arv eller noget helt tredje, hvor du ved præcist, hvornår du har pengene på din konto.

Ulempen ved dette lån, er, at det ikke tager højde for eventuelle ændringer i din situation. Som nævnt før, kan du måske stå i en situation, hvor pengene ikke kommer til den angivne dato. Dette sætter dig i en træls situation, hvor du måske ikke har pengene efter planen, og kan derfor ikke afdrage på lånet rettidigt.

Hvis vi kigger på annuitetslånet, kan du afdrage på lånets hovedstol og rente med en fast ydelse gennem hele lånets løbetid. Her får du en fastsat ramme for dit lån, hvor du udelukkende betaler den samme ydelse hver måned. Dette lån giver dig en sikkerhed og en overskuelig tidshorisont. Så er du også bedre dækket ind, hvis din situation ændrer sig, da du allerede er i gang med at afdrage på hovedstolen fra dag ét.

Afslutningsvist, vil et serielån også være en mulighed, hvis du kan betale meget i starten af lånet. De månedlige ydelser er højest i starten, og vil derefter blive billigere igennem lånets løbetid. Derfor vil dit rådighedsbeløb også blive større i slutningen af lånet, så du har et større økonomisk råderum.

VIVUS’ løsning – dit sikre valg

Hos VIVUS tilbyder vi forbrugslån, hvor den månedlige ydelse er den samme igennem hele din lånperiode. Dvs. at vores løsning på mange måder faktisk fungerer som eksmplet med annuitetslånet.

Både renter og afdrag betales på én gang, så du ikke lige pludselig står og skal betale en hel masse penge, du ikke har.

Ønsker du at optage et lån hos os, kan du med fordel anvende vores inkorporerede låneberegner til at danne dig et overblik over prisen på et forbrugslån.

VIVUS gør det altså så nemt og sikkert, som overhovedet muligt at optage et lån, til lige det, du står og mangler.

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top