Hvad er forskellen på hovedstol og restgæld?

Hovedstol restgæld

Når du ønsker at optage lån, vil du blive mødt af et virvar udtryk, der alle kan medvirke til at gøre forløbet til en uoverskuelig og forvirrende oplevelse for dig.

Der er naturligvis ingen, der påstår, at lånemarkedet er nemt at navigere i. Optager man ikke et kortfristet lån, skal man typisk afsætte tid til at sætte sig ind i markedet. På den måde kan man bedst forudsige markedstendenserne, og står i en situation, hvor man er i stand til at træffe komplicerede valg. For eksempel om man skal vælge et lån med en fast eller en variabel rente.

Vælger du at låne hos os, kan du fjerne nogle af disse bekymringer. Et forbrugslån hos os løber nemlig over en periode på 6 måneder for mindre beløb, eller 24-72 måneder for større beløb og vi benytter os af en fast lav rente. Du bliver fx ikke påvirket af udsving i markedet. Derfor behøver du ikke i samme grad at nærstudere markedet.

Dette betyder reelt, at hvis du har kortfristede lånebehov, så kan du i stedet fokusere på at finde den låneudbyder, der bedst dækker dine behov.

Begreber som ÅOP, renters rente, stiftelsesomkostninger, hovedstol og restgæld vil imidlertid stadig være meget vigtige at være bekendt med. Det gælder uanset hvilken type lån, du ønsker at optage.
Det skal dog nævnes, at ÅOP og debitorrente kan være misvisende for den relle omkostning for vores lån, da disse typisk er langt højere, end den reelle rente du betaler hos os.

LÆS MERE OM: Økonomiske begreber

Hovedstol og restgæld

I forbindelse med optagelsen af et lån, vil det beløb du oprindeligt låner blive betegnet som lånets hovedstol. Hovedstolen er dog en lidt mere kompliceret størrelse, og kan sige reelt at bestå af fire dele, nemlig stiftelsesomkostninger, provenu og kurstab.

Når du optager lån, vil det beløb du har behov for at låne, blive betegnet som lånets provenu. Der er imidlertid typisk en række omkostninger forbundet med at optage lån, herunder stiftelsesomkostninger, hvorfor du ender med at låne mere end dine oprindelige behov, da disse omkostninger skal dækkes. Summen af provenuet og disse omkostninger er hvad der omtales som lånets hovedstol.

Hovedstolen ændrer sig ikke i løbet af lånets levetid, medmindre lånet konverteres, og kan derfor kategoriseres som et fast beløb. Dette betyder, at hovedstolen heller ikke ændrer sig, til trods for, at der afdrages på lånet.
Det begreb, der omhandler netop dette aspekt er restgæld, som i øvrigt også er et passende og mere beskrivende ord i denne sammenhæng. Det vil altså sige, at restgælden er udtryk for det beløb, der fortsat mangler at blive tilbagebetalt, før at lånet kan anses tilbagebetalt.

Hurtigt, nemt og billigt

Hvis du synes, at alt dette lyder en anelse kompliceret, kan vi kun give dig ret. Netop derfor oplever du aldrig skjulte omkostninger og gebyrer, når du vælger at låne hos os. Vi mener nemlig, at det skal være så let og overskueligt som muligt, at låne til at dække sine behov, når disse opstår.

Du kan låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-

Vores fokus på kundernes behov har vores kunder taget til sig, og derfor fremgår denne tilfredshed tilmed ud fra vores TrustPilot-side. Udover at fungere som et stempel for garantien af vores produkt og service, er den dit bevis på, at vi lever op til eller overgår vores kunders forventninger, når de låner hos os.

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top