Hvad er forskellen på kortfristet lån og kassekredit?

Kortfristet lån kontra kassekredit

Hvor stor er forskellen egentlig på kortfristet lån og kassekredit? Og hvornår skal du vælge den ene løsning frem for den anden? Svaret er ikke altid oplagt eller ligetil, hvorfor det kræver overvejelse om en kassekredit eller et kortfristet lån vil være det bedste i din situation.

Hvad er en kassekredit?

En kassekredit kan defineres som et lån du optager i et pengeinstitut. Det er en sikkerhed du erhverver dig, således at du ikke skal betale tårnhøje renter, hvis kontoen fra tid til anden går i minus. Det er dog også en sikkerhed, som du alligevel betaler en smule for at have i form af en årlig rente.

Kassekreditten har et aftalt maksimumbeløb, på eksempelvis 10.000 kr.. Overskrides maksimumbeløbet skal du betale en overtræksrente, der er højere end renten på kassekreditten. Denne ses derfor som en slags “strafrente”. Renten på en kassekredit er således kun fordelagtig, såfremt du holder dig inden for dens rammer.

Har du, eller skal du have, en kassekredit er det derfor en god idé, at du i samarbejde med banken får klarlagt præcis, hvilken størrelse kassekredit, du har brug for. Sådan sikrer du bedst, at du ikke går over det maksimumbeløb, du har aftalt med banken.

Læs mere om kassekredit

 

Hvornår er kortfristet lån bedre end kassekredit?

Nogle er skeptiske over for kortfristede lån og dermed, hvorvidt et sådan lån kan være en bedre løsning end kassekredit. Det er typisk dem, der har den holdning, at gæld kun skal stiftes hos banken.

Der er ikke desto mindre situationer, hvor det er mere fordelagtigt at optage kortfristet lån end at have en kassekredit. Idet du betaler en årlig rente på at have en kassekredit er det ikke en gratis ydelse. Bruger du ikke din kassekredit er det således unødvendige penge, du årligt betaler i rente.

Er du typen, hvor kontoen kun rammer minus en enkelt eller to måneder om året, kan en kassekredit derfor sjældent svare sig. Det kan et kortfristet lån til gengæld. Et kortfristet lån kan hjælpe dig med at få udgiften ud af verden, hvorefter du i ro og mag kan finde den rette finansieringsløsning. Som tilfældet med den uforudsete udgift er renteomkostningerne på lånet et engangsbeløb, du skal betale. Således betaler du ikke for andet, end hvad du har brug for her og nu, og du havner altså ikke i en situation, hvor du løbende betaler for noget, du ikke bruger.

Går din konto i minus flere måneder om året, er et kortfristet lån dog sjældent den rette løsning, da det tyder mere på et generelt overforbrug end en enkeltstående hændelse. Situationen gør således også, at det netop kan svare sig for dig at have en kassekredit, da du pludselig får “værdi” for den årlige rente, du betaler.

Forskellen på kortfristet lån og kassekredit er således, at den ene løsning er det bedste alternativ til et kortfristet behov, mens den anden er et bedre alternativ til et langfristet behov.

LÆS OGSÅ: Hvad koster det at låne?

 

Måske vil du også kunne lide...