Hvad gør man, når man ikke kan tilbagebetale sin gæld?

Hvad gør man, når man ikke kan tilbagebetale sin gæld

Det er en situation, man aldrig vil ønske at komme i, men alligevel sker det af og til. Man har taget et lån for at få råd til drømmerejsen. Man havde skabt plads i budgettet til tilbagebetalingen af lånet, men så sker der noget uventet. Det kan være en akut udgift som en værkstedsregning for bilen eller måske en tandlægeregning. Det kan også være, at indkomsten er ændret i negativ retning. Hvad gør man så, hvis man ikke kan betale sin gæld?

Hvis du ikke kan betale din gæld tilbage, er der en række ting, du kan gøre. Vi gennemgår dem i detaljer senere i teksten.

  1. Kontakt din låneudbyder, og tal om mulige løsninger
  2. Overvej dine muligheder for ekstra indkomst
  3. Tal med din bankrådgiver, og læg et budget
  4. Tjek, om der er friværdi i din bolig
  5. Overvej et samlelån

Jeg kan ikke betale min gæld – hvad skal jeg gøre?

Hvis du står i den situation, hvor du ikke kan betale din gæld tilbage, er der heldigvis en del, du kan gøre. Hvis du ikke kan betale din gæld til det offentlige, vil den blive overdraget til Skattestyrelsen og tilbagebetalt via din skat. Kan du ikke betale gæld fra private lån, er der flere løsninger, du kan prøve.

1.    Kontakt din låneudbyder, og tal om mulige løsninger

Kan du ikke betale din gæld tilbage, skal du kontakte din låneudbyder, så snart din økonomiske situation ændrer sig. Hvis det er en akut situation, kan du højst sandsynligt blive fritaget for afbetaling af lånet i en måned.

2.    Overvej dine muligheder for ekstra indkomst

Hvis du ikke kan betale din gæld tilbage, kan du overveje bijobs.

En anden mulighed er at låne penge af familien eller venner. Det kan være, at de kan hjælpe dig, når du ikke kan tilbagebetale din gæld – og endda uden omkostninger.

3.    Tal med din bankrådgiver, og læg et budget

Kan du ikke betale din gæld, så kan du få hjælp af din bankrådgiver til at oprette en budgetkonto. Det kan være nemmere at finde penge til at betale din gæld, hvis du prioriterer den.

VIVUS har udviklet et budgettool, som du kan bruge til at beregne dine indtægter og udgifter. Kan du ikke betale din gæld – brug det som et hjælpemiddel.

4.    Tjek om der er friværdi i din bolig

Friværdi i boligen er den del af din boligværdi, som du ikke skylder banken. Det kan man nogle gange tage et lån i – og få en god renteaftale.

For at beregne friværdien skal du bruge boligens vurderingspris og din restgæld i boligen. Træk det, du skylder banken, fra den pris, din bolig kan sælges for her og nu – så har du friværdien.

Kan du ikke betale din gæld tilbage, så tal med din bank om, hvorvidt du kan optage et lån i friværdien af din bolig. På den måde kan du få et billigt lån med sikkerhed og bruge det til at indfri dine evt. dyrere lån uden sikkerhed.

5.    Overvej et samlelån

Hvis din store gæld skyldes mange små lån hos forskellige låneudbydere, kan du overveje at samle dem i et .

Alle låneudbydere har forskellige rentesats og gebyrer – og det kan være svært at administrere. Glemmer man nogle af dem, kan lånene blive pålagt renters renter og ekstra gebyrer, der gør gælden endnu større.

Hvis du ikke kan betale din gæld tilbage til tiden, fordi du har mistet overblikket over dine lån, kan det være en god idé at optage et samlelån. På den måde får du kun én låneudbyder og et lån, du skal holde styr på.

Hvis du overvejer denne løsning, anbefaler vi, at du er meget grundig, når du undersøger lånemarkedet og sammenligner lån. Brug låneberegnere og lånesammenligningstjenester, og find det lån, der har de laveste omkostninger.

Stor gæld – hvad gør jeg?

Har du stiftet stor gæld, hvorfra du skal betale renter og gebyrer, er der, som sagt, altid noget, du kan gøre ved det. Brug vores 5 råd for at mindske din gæld, og læg en plan for, hvordan du fremover skaber en sund økonomi.

Hvis du laver en simpel søgning på ”jeg kan ikke betale min gæld”, vil du finde endnu flere gode råd til, hvordan du kan løse den uheldige situation. Stor gæld kræver en større indsats: Omlægning af lån, flere arbejdstimer eller ekstra indtægter via salg af noget, du ejer.

Har du derimod en mindre gæld, som du ikke kan betale tilbage, kan det være bedre at prøve at indsamle de nødvendige penge via ekstra indtægter, lån fra familien og venner eller et mindre samlelån.

Jeg kan ikke betale min gæld hos VIVUS – hvad gør jeg?

Hvis du står i den uheldige situation, hvor du ikke kan betale din gæld tilbage til VIVUS, er vi altid klar til at lytte. Vent ikke med at ringe til os, og spørg om dine muligheder. Vi er en ansvarlig låneudbyder, og vi tager altid hensyn til din økonomiske situation ud fra en helhed.

Vi er her for at hjælpe dig, og vi gør vores bedste for at undersøge din situation og finde løsninger. Du kan kontakte vores kundeservice på 78 77 20 68. Vi sidder klar ved telefonerne alle hverdage fra 09.00-11.30 – 12.30-16.00.

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top