Hvad koster det at låne?

Hvad koster det at låne?

Det kan være svært at gennemskue, hvad det reelt koster at låne penge. Det skyldes, blandt andet, en kompliceret renteberegning. Vi har derfor inkorporeret en låneberegner på alle vores sider med den hensigt at gøre vores lån så gennemsigtigt som muligt. Låneberegneren giver dig mulighed for frit at justere på lånebeløb og løbetid og dermed få indblik i, hvordan de to variabler er gensidigt afhængige. Der er derfor ikke én pris på, hvad det koster at låne.

Hvordan beregnes renten?

Normalt er renteberegning givet ved følgende formel:

Kn=K0(1+r)n

Dog er det vigtigt at påpege, at denne renteformel bedst giver mening ved lån, der strækker sig længere end et år. Terminer er nemlig typisk årlige. Dernæst kommer, at et præmis for denne formel er renters rente, hvilket ikke pålægges vores lån.

LÆS OGSÅ: Hvad er renters rente?

Renten på vores lån, hvis det lånte beløb er 6000,-, beregnes derimod som en flad månedlig rente på 1,9%. Sættes dette i perspektiv, betaler du således ca. 69,33 kr. om måneden for at låne 6000,- i 6 måneder.

Renteomkostningen på dit lånebeløb varierer efter beløb og løbetid. En forsimplet illustration af idéen bag er eksemplificeret nedenfor ved:

Løbetid: 6 måneder
Rente pr. måned: 1,9%

Ønsker du andre kombinationer af lånebeløb og løbetid, kan du på få sekunder få overblikket over dit ønskede lån ved at anvende vores låneberegner.

Hvad koster det at låne hos VIVUS?

De fleste typer lån er typisk bygget op af tre elementer; hovedstol samt rente- og stiftelsesomkostninger. Hovedstolen er det beløb du låner, mens rente er den pris du betaler for at låne hovedstolens beløb. Nogle låneudbydere, eksempelvis banken, pålægger derudover stiftelsesomkostninger. De kommer typisk i form af ekspeditionsgebyr.

Vores forbrugslån på mindre beløb har ingen stiftelsesomkostninger, hvilket primært skyldes, at hele ansøgningsprocessen foregår online. Der er derfor ikke behov for det såkaldte ekspeditionsgebyr, som der ses i banker.

Når du låner mindre beløb kan du altså ansøge om fra 2000,- op til 12000,-.

Ved lån pålægges der renter. Størrelsen af renteomkostningen er udregnet ud fra løbetid og lånebeløb, hvorfor den oplagte løsning er at oritentere dig i låneberegneren på din profil, når du ansøger .

Du har til enhver mulighed for at reducere renteomkostningen, hvis du skulle have pengene i hænde tidligere end forventet. Når du indbetaler, dækker du først de udestående rente omkostninger. Men alt derudover tilbagebetaler på dit lånebeløb. På den måde sparer du altså renteomkostninger set i forhold til dit udgangspunkt, fordi din hovedstol bliver mindre, og renterne reduceres. Nogle steder, også hos os, vil du pålægges et lille gebyr for at indfri dit lån før tid.

Omvendt kan du også vælge at låne mere på dit lån, hvis du oplever du mangler mere. Låner du mere, vil renten også være højere. 

Med andre ord, er der ikke et entydigt svar på, hvilke omkostninger, der er forbundet med et lån hos os. Prisen afhænger således i høj grad af dit lånebehov, og om du har lånt før. Hvad vi kan sige med sikkerhed er, at vores lånemulighed tilbyder dig stor frihed og fleksibilitet til at planlægge din økonomi, eksempelvis i pressede perioder. Det skaber ro og hjælper dig med at bevare overblikket.

LÆS OGSÅ: Stående lån

Hvor meget kan du låne hos VIVUS?

Dit maksimale lånebeløb ved et kortfristet lån hos os afhænger af, om du har lånt før, og hvordan vi har kreditvurderet dig, når du ansøger. Du kan altid ansøge om mindre beløb fra 2000,- op til 12000,-.

Det ændrer dog ikke på, at den månedlige rente er 1,9%.

VIVUS er billigere end du tror. Låner du 6000,- i 6 måneder, koster det kun 397 kr. i kreditomkostninger for hele perioden. Det vil sige at dit samlede tilbagebetalingsbeløb således bliver 6397,- for et lån på 6000,- i 6 måneder.

Hos VIVUS kan du også låne større beløb fra 13000,- op til 75000,-. Her skal du vælge en løbetid mellem 24-72 måneder. Renten er fortsat lav, men ændrer sig en lille smule alt efter beløb og løbetid. Alt det kan du nemt og tydeligt se på vores låneberegner.

LÆS OGSÅ: Lav rente

Identificér dit lånebehov og spar penge

En af de absolut væsentligste ting i processen til det optimale lån er at identificere, hvad du reelt låner penge til. Dette ligger der en helt logisk forklaring bag. Det giver ikke rationelt mening at låne 4000,- bare fordi du kan – hvis du reelt kun har brug for 2500,-.

Det, der potentielt kan ske i den situation er nemlig, at du afdrager på det som du oprindeligt lånte penge til og anser de resterende 1500,- som penge til fornøjelse. På den måde har du egentlig brugt flere penge, end du havde til rådighed, og det kræver nu en ekstra indsats af dig at tilbagebetale frem for, hvis du kun havde lånt de 2500,- til at starte med.

Samme præmis gælder, når det kommer til løbetiden på dit lån. Forskellen er dog, at du til hver en tid kan tilbagebetale, mens hovedstolen ligger fast. Du giver dog dig selv et langt bedre udgangspunkt, hvis du på forhånd har vurderet, hvor lang tid du skal bruge på at tilbagebetale dit lån. En lang løbetid giver dig god tid til at skaffe pengene, hvilket er en god ting, hvis du rent faktisk har brug for den.

Låner du midt i måneden og ved at du har pengene den 1., er der ingen grund til at vælge en betalingsdato på 30 dage og beholde pengene i alle 30 dage. Det er der ikke, fordi du på forhånd ved, at det kun tager dig 15 dage før du har mulighed for at tilbagebetale. Risikoen her er, at du tager let på det, fordi du har god tid til løbetidens udløb, hvorfor du med sandsynlighed betaler mere i rente end højst nødvendigt.

Omkostningsmæssigt kommer du således rigtig langt ved at have foretaget en reel vurdering af dit lånebehov, inden du låner.

LÆS OGSÅ: Optimér dit lån og få de laveste omkostninger

Der er altså mange ting, der spiller en rolle i forbindelse med prisen for at låne. Der er derfor, som nævnt, ikke et entydigt svar på, hvad det koster at låne. Er du i tvivl om noget, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice alle hverdage fra 09.00-11.30 og 12.30-16.00 på telefon 78 77 20 68, logge på vores chat på hjemmesiden eller skrive til os på info@vivus.dk.

Måske vil du også kunne lide...

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Scroll to Top