July 31, 2015
/ Autor:
Mette

Hvorfor er ÅOP på kviklån så høj?

Hvorfor er ÅOP på kviklån så høj?

Du har måske ofte læst, at ÅOP på kviklån er tårnhøj, hvorfor lånetypen aldrig er fordelagtig. Det er rigtigt, at ÅOP, udregnet på klassisk vis, er 24,9 % på vores kviklån. Det betyder dog ikke, at det koster 24,9 % i renter at låne hos os. Læs her, hvorfor ÅOP på kviklån er så høj.

Hvad er ÅOP?

ÅOP er en forkortelse for årlige omkostninger i procent, altså hvor meget det koster om året at låne penge. Ifølge kreditaftaleloven og prismærkningsloven skal alle låneudbydere oplyse ÅOP med henblik på at give forbrugeren et så retfærdigt overblik som muligt over, hvor meget det koster at låne. Derved er det en måde at samle alle omkostninger ved lån, således at forskellige lån bliver sammenlignelige. Loven er pålagt alle låneudbydere på markedet, uanset hvilken type lån de udbyder.

Der hersker derfor ingen tvivl om, at ÅOP er den mest udbredte sammenligningsmulighed, som forbrugeren har adgang til. Problemet består i, at ikke alle kviklån har en løbetid på et år, hvorfor ÅOP ikke giver et retvisende billede. Eftersom lånet kan tilbagebetales inden for en kortere tidsfrist, giver det således ikke mening at sammenligne den årlige omkostning på kviklån med andre typer lån. Du bliver heller ikke pålagt renters renter, når du låner hos os, hvilket vi rent juridisk er nødt til at opgive som en del af ÅOP’en.

Hvis du låner et helt år i træk, betaler du 23,12 %. Dette beløb er fradragsberettiget og langt de fleste vil derfor ende med at betale ca. 1,5 gang lånets størrelse i renter efter skat, hvis der lånet over et helt år.

ÅOP og kviklån

ÅOP på kviklån kan meget vel sammenlignes med at leje en bil. Oplyses prisen på årsbasis koster bilen 109.500 kr., hvilket er irrelevant for dig, der kun ønsker at leje bilen en uge. Dagsprisen på 300 kr. er derfor den oplysning, der er relevant for dig. Netop samme logik er gældende ved ÅOP og kviklån. Fremfor at oplyse den årlige omkostning i procent på 24,9 %, er det langt mere brugbart for forbrugeren at fortælle, at det koster 0,84 kr. om dagen at låne 2000,- i 30 dage.*

Som nævnt ovenfor er renters renter en anden væsentlig grund til, at ÅOP på kviklån er høj. Vi benytter ikke renters rente, uanset om lånet tilbagebetales rettidigt eller ej.

Derfor er ÅOP i denne sammenhæng misvisende for forbrugeren. Kviklån har en tårnhøj ÅOP, fordi den beregnes på årsbasis – på trods af, at løbetiden på kviklån typisk er kortere. Og pga. beregningen med renters rente. Det er et problem, fordi ÅOP er blevet rettesnor for sammenligning af lån og derfor anvendes ukritisk – også på kortfristede lån.

Den høje ÅOP på kviklån skyldes således anvendelse af en beregningsmetode, der ikke passer på lånetypen. Dertil kommer, at det kun bør være lån af samme type, der holdes op mod hinanden. Der er derfor mange faktorer omkring ÅOP, som ikke fremgår af den høje procent.

Du kan læse mere om ÅOP her

* Et lån hos os koster 1,9 % for 30 dage. ”1,9 %” / ”30 dage” * ”365 dage / år” = 23,12 % / år. ”23,12 %” – ( ”23,12 %” * 1 / 3 ) = 15,34 %. ”15,34 %” / ”365 dage” * ”2000,-”= 0,84 kr. / dag

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...