December 20, 2017
/ Autor:
Mette

Nytårsaften Fun Facts

Nytårsaften Fun Facts

Inden længe er det nytårsaften og vi popper champagnen, og himlen over os forvandler sig til et festfyrværkeri af farver.

Men ved du egentligt, hvorfor vi er blevet enige om, at året starter d. 01. januar i stedet for ved vintersolhvervet, eller hvorfor vi er så vilde med fyrværkeri? Frygt ikke at der bliver ubehagelig stilhed i løbet af nytårsaften, for vi har her samlet inspiration til samtaleemner, som er topaktuelle for nytårsaften.

At skyde nytåret ind

Du har sikkert hørt udtrykket, at man skyder nytåret ind. Men ved du egentligt, hvor det stammer fra? I 1668 blev en stakkels skomager straffet og udsat for en mild form for tortur, fordi han ville markere nytåret ved at skyde op i luften med sin bøsse – og det affødte så udtrykket. Bliver der pinlig tavshed i løbet af aftenen til nytårsfesten, kan du underholde med dette. Du kan læse mere om den uheldige episode her (link: https://videnskab.dk/kultur-samfund/danmark-i-1668-mand-straffet-skyde-nytaret-ind).

Rigeligt med champagne

De fleste drikker nok helst deres champagne nytårsaften. Den skal være afkølet og med masser af bobler, men hvordan bevarer man bedst boblerne i champagnen? Først og fremmest er det vigtigt at sikre sig, at glasset ikke indeholder sæberester, for det vil nemlig få boblerne til at aftage hurtigere. Derudover er det vigtigt, at champagnen skænkes ordentligt. Læs her (link: https://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/sadan-skaenker-du-det-perfekte-glas-champagne) hvordan du skænket det perfekte glas.

Fyrværkeri – hvorfor?

Hvorfor er det, vi hvert år stiller os ud i kulden for at se fyrværkeri? Det oplagte svar er selvfølgeligt, at det er flot, men ligger der også andet bag? Det gør der, hvis man spørger to danske forskere fra Aarhus Universitet. Det kan blandt andet hænge sammen med, at fyrværkeri pirrer sanserne, fordi det er så visuelt, hvilket vi bliver draget af. De har også andre bud på, hvorfor fyrværkeri virker betagende, som de forklarer her (link: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-er-vi-vilde-med-fyrvaerkeri).

Nyt år, ny start

Hvorfor er vi lige blevet enige om, at året starter d. 01. januar? Hvorfor starter det ikke på årets korteste dag i stedet? En af årsagerne er, at det er d. 01. januar, at dagene igen bliver længere. Mærkeligt nok er det dog ikke hovedårsagen til, at d. 01. januar er blevet starten på et nyt år – det er faktisk mest et tilfælde. Prøv selv at læse med her (link: https://videnskab.dk/sporg-videnskaben/hvorfor-starter-aret-den-1-januar).

Så er der vel efterhånden ikke andet for end at ønske jer alle en god nytårsaften, og et rigtig godt og lykkebringende nytår. Pas godt på jer selv og hinanden!

Mange nytårshilsner fra VIVUS

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...