March 22, 2019
/ Autor:
Christine.Guldbrandsen@4finance.com

Sådan optager du et indskudslån

Sådan optager du et indskudslån

Når tiden kommer, og man skal flytte, er det altid dejligt at have forudbetalt nogle måneders leje i den bolig, man har boet i. På den måde har man tid til at spare op til det indskud, der skal betales for den nye lejlighed.

Men hvad gør man som førstegangslejer? Det er ikke alle danskere, der har luft nok i budgettet, specielt ikke som førstegangslejer, til at indbetale et tårnhøjt indskud. Derfor benytter mange sig af muligheden for at tage et lån til indskud, altså indskudslån, via andre kanaler. Læs videre og bliv klogere på, hvordan du kan optage et indskudslån forskellige steder, både hos banken, men også hos online kreditinstitutter, kommunen og venner/familie. Alle stederne tilbyder forskellige renter, vilkår og betingelser til indskudslån, som du skal være ekstra opmærksom på.

Indskudslån er lån til depositum

Der findes flere måder at indsamle penge eller tage et lån til depositum for din kommende lejlighed. Har du ikke en opsparing eller forældre og venner, du kan låne fra, kan du altid ansøge om et indskudslån fra andre steder. Du kan altid finde andre alternativer til indskudslån, hvis du ikke bliver godkendt et af stederne.

Indskudslån kan, afhængigt af din situation, fås på 4 måder:

 • Beboerindskudslån hos kommunen
 • Indskudslån i banken
 • Lån til depositum hos en online låneudbyder
 • Indskudslån hos venner og familie


Hér vil vi gennemgå dem ét for ét.

Lån til indskud hos kommunen – beboerindskudslån

For at optage et lån til indskud hos kommunen, skal der være tale om, at du flytter i en kommunal almenbolig. Har du stået i kø for at få en lejlighed og endelig fået et tilbud – lån til indskud hos kommunen. Det kan tage flere uger, men du får et godt indskudslån.

Hos kommunen har de følgende krav til ansøgere om lån til indskud:

 • Den samlede årsindkomst for sin husstand må ikke være højere end 241.164 kr. (2018), hvis du vil have et lån til indskud hos kommunen.
 • Har du børn, kan indkomstgrænsen forhøjes med 42.300 kroner (2018) for hvert barn du har. Så har du en højere chance for at få et indskudslån. Det er dog en betingelse, at alle de børn bor i samme husstand, og at der er tale om maksimalt fire børn.
 • Hvis du skal flytte i et enkeltværelse, kan du også få et lån til indskud hos kommunen. For at få et beboerindskudslån må din årsindkomst ikke være højere end 163.359 kr. (2018). Har du børn, kan denne grænse højnes på den samme måde, som før.

Et lån til indskud hos kommunen fungerer sådan, at kommunen betaler indskuddet direkte til boligorganisationen. Det betyder, at du bare kan læne dig tilbage og forberede flytningen. Det kan også være en ret stressende periode som førstegangsflyttende, hvor du skal have styr på alle dine ejendele.

De fleste kommuner tilbyder også en periode på mindst fem år, hvor indskudslånet er rentefrit og afdragsfrit. Efter de fem år får du også en utroligt lav rente på kun 4,5%. Tilbagebetalingsperioden på dit beboerindskudslån afhænger af, om du bor i en lejlighed eller et enkeltværelse. Hvis det er en lejlighed, du har taget et indskudslån i, får du 10 år til at tilbagebetale lånet. Hvis det er et enkeltværelse, får du 5 år.

Lyder det som en god løsning, og opfylder du kravene til et beboerindskudslån ? Lån til indskud hos kommunen og få det overstået. Er det ikke en almenbolig, du skal bruge et indskudslån til, så er der andre lån til boligindskud, du kan overveje.

Lån til boligindskud i din bank

Banker kan tilbyde ganske gode renteaftaler på lån til boligindskud. De er også hurtigere end kommunen – det tager op til 14 dage at blive godkendt til et lån til indskud i en lejlighed.

På den anden side, hvis du er studerende eller har en ustabil indkomst, kan det være svært at få et indskudslån i banken.

Siden finanskrisen i 2008 har bankerne skærpet deres krav til førstegangslånere, og gjort deres ansøgningsproces mere krævende, også til indskudslån.

Det betyder også, hvis tiden er en faktor, kan de 14 dage være meget lange, specielt hvis det ender ud med et afslag på dit lån til indskud. Bankerne kræver normalt også, at du skifter til deres bank, laver et budget, sender tidligere lønsedler og skatteopgørelser. Det kan godt være lidt svært at overskue, når flytningen også skal planlægges.


Har du dog stabile indtægter og kan se, at du godt vil kunne spare op til et boligindskud, hvis du havde længere tid til det, så kan du sagtens søge om lån til boligindskud i din bank.

Beboerindskudslån online

Har din bank sagt nej til din ansøgning om lån til indskud? Som den sidste udvej kan du prøve at søge om beboerindskudslån hos en online lånudbyder.

Det tager meget kort tid at optage et indskudslån online, men man skal bruge lang tid på at undersøge lånudbydere og finde det billigste indskudslån.

Når du søger på beboerindskudslån online, virker det som, at der ikke er mange muligheder. Bare rolig, det skyldes, at de ikke hedder indskudslån eller beboerindskudslån online.

Siden online lånudbydere ikke tager sikkerhed i din bolig, kalder de det heller ikke for boligindskudslån. Det, du skal kigge efter, er forbrugslån og kassekreditter.

Hos VIVUS kan vi hjælpe dig, hvis du får et afslag fra kommunen, banken eller venner/familie. Vi tilbyder nemlig lån, som du kan bruge til at supplere dit lån til indskud.

Du kan låne små beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-!
Så du har til flytteudgifterne, noget af indskudslånet eller forudbetalt leje.

Det eneste du skal gøre, før du starter med at ansøge om et supplement til flytningen er at finde dit Nem-ID. Ansøgningen ser sådan her ud:

 • Hop ind på VIVUS.dk
 • Prøv vores simple låneberegner til at finde dit lånebeløb
 • Tryk ”Lån nu” og brug dit NemID til at foretage din ansøgning.

Så kan du optage et almindeligt lån og bruge det som indskudslån. Dermed kan du også låne penge til forudbetaling af leje og evt. flytteomkostninger.

Lån til indskud hos familie og venner

Den sidste mulighed du kan benytte dig af, hvis du skal bruge penge til indskuddet, er venner og familie. Her kan du låne til indskud, hvis dine venner eller familie har penge, som de kan og vil låne dig. Du kan også være heldig, at indskudslånet fra dem er rentefrit med afdragsfrihed. Det betyder, at du selv kan styre tilbagebetalingen efter aftale med dem, du får indskudslånet af. Uanset hvordan jeres setup bliver, anbefaler vi, at I laver en klar aftale om hvordan og hvornår pengene skal tilbagebetales.

Du skal dog have nogen forbehold ved at låne af venner og familie, da du inddrager dem i din økonomi. Det kan godt være grænseoverskridende, at de kan bestemme lånets betingelser.  Du står også til ansvar overfor dem, hvis du ikke kan tilbagebetale efter aftalen, som I indgår. Jeres venskab bliver sat på prøve, hvis der sker noget uventet.  

For at opsummere…

Sådan ser dine muligheder for indskudslån ud:

 • Lån til boligindskud hos din familie og venner – det er både billigst og hurtigst.
 • Lån til indskud hos kommunen – det er næstbilligst, men tager lang tid og stiller mange krav for at få et beboerindskudslån.
 • Lån til depositum i banken – ganske billigt, tager op til 2 uger og stiller krav om god økonomi.
 • Lån online og brug pengene som indskudslån – ikke så billigt, men stiller meget få krav og optages hurtigere. Det, der tager tid, er at finde det billigste indskudslån.

Dine muligheder for indskudslån hos VIVUS

Hvis du vil høre mere om dine lånemuligheder hos VIVUS, skal du endelig bare række ud til os. Vi er klar på at hjælpe dig og sikre din boligsituation fremadrettet. Ring til os på 78 77 20 68, hvis vi skal finde en løsning i dag! Du kan også sende en mail på info@vivus.dk.

Vi håber, du er blevet klogere på indskudslån, og tillykke med din nye lejlighed!

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...