June 17, 2019
/ Autor:
Mette

Sankt Hans - Hvorfor tænder vi bål og synger sange?

Sankt Hans - Hvorfor tænder vi bål og synger sange?

Sankte Hans, Sankte Hans… Ah, duften af bål og danske sommernætter. Man kan næsten se det for sig!

I slutningen af juni, nærmere betegnet den 23. juni, fejrer vi hvert år Sankt Hans. Vi samles om bål rundt om i byerne eller hjemme i haverne. Familie, venner, naboer.

Sankt Hans betyder noget forskelligt for os alle. For nogle er det en stor tradition, andre holder det slet ikke.

Uanset hvad du plejer at gøre, så ændrer det ikke på, at dagen ligger i kalenderen. Men hvorfor gør den egentlig det? Hvem og hvad er Sankt Hans, og hvad har det med et bål at gøre?

Bliv mester i Sankt Hans nu…

Hvad er Sankt Hans?

Sankt Hans er faktisk en forkortelse af Johannes. Og det er ikke en tilfældig Johannes men Johannes Døberen, som du nok kender fra kristendommen. Ifølge kristendommen var det Johannes, der døbte Jesus.

Sankt Hans er faktisk Johannes Døberens fødselsdag, og det er oprindeligt derfor, vi fejrer dagen.

Men…  Der er mere endnu! For det er ikke kun fødselsdag, vi er til, når vi fejrer Sankt Hans.
Dagen ligger altid lige omkring midsommeraften, altså årets korteste nat.

Når man siger, det er den korteste nat, er det natten med færrest timer uden lys eller sagt på en anden måde: Det er den lyseste nat på året.

I gamle dage troede man, at det var en aften med en slags magi – en form for kraft. Så man troede fx, at medicinske urter, der blev plukket præcis denne nat, var endnu bedre og stærkere end normalt. Så hvis du skal plukke lidt til brændenældesuppe, er det måske på Sankt Hans, du skal gå på rov.

Rygtet om ekstra gode urter spredtes selvfølgelig hurtigt, hvorfor der kom flere og flere mennesker til på Sankt Hans aften, som gik ud og samlede urter.

Traditionerne

Man kan ikke tænke Sankt Hans uden at tænke bål. Men hvorfor har vi bålet?

Bålet er startet af to gode grunde. Først og fremmest som et slags signal for at minde folk om, at døgnet ændrer sig igen nu. Sankt Hans aften er nemlig som sagt den aften, hvor der er mest lys. Altså den længste aften.

Men det betyder også, at når Sankt Hans aften er slut, så er nætterne så småt på vej tilbage igen. De lyse nætter bliver kortere og kortere, og lyset forsvinder langsomt og går mod vores velkendte efterår- og vinternætter.

Udover det, så er bålet også en måde at skræmme alt det onde væk. For ligesom man troede på, at urterne var ekstra gode og på den her særlige kraft, der var til stede på Sankt Hans aften, ja, så gjaldt det samme for de onde kræfter. Der var altså ekstra gang i de onde ånder, og bålet skulle derfor hjælpe med at beskytte dem, der samledes denne aften.

Heksen
kommer lidt ud af det samme. Med de mange onde kræfter i luften kom også hekse. De fløj rundt i luften og grinte og var onde. På det her tidspunkt – og faktisk helt frem til slutningen af 1600-tallet – brændte man folk på bål, som man troede var hekse.

De kunstige hekse på bålet i dag er faktisk først startet efter år 1900. Det er også der, hvor vi begyndte at synge sange og holde taler, som vi stadig gør det i dag.

Sangene er næsten umulige at komme udenom. I hvertfald hvis du holder Sankt Hans ude et sted i din by. Så er der en lille scene, en mikrofon, og så skal der synges! Og hvad synger vi så?

Typisk står valgene på Midsommervisen, som er skrevet af Holger Drachmann. Den kan synges i flere versioner, og den ene er den, vi kender fra Shu-bi-dua.


Gode ting at have med, hvis du skal holde Sankt Hans

Skal du holde Sankt Hans? Enten all-in derhjemme i haven med bål eller måske bare stå for lidt mad og god stemning, før I skal hen og se det rigtige bål? Så er der selvfølgelig en række ting, som er gode at anskaffe sig.

Hvis du skal holde ‘’preparty’’, hvis man kan kalde det for det, når det er Sankt Hans, så skal du måske have:

  • En grill (måske bærbar, hvis du ikke har have eller altan)
  • Tæpper
  • Engangsglas, bestik, tallerkener, hvis I skal være på en strand, i en park eller lignende. Eller du bare ikke gider vaske op. (De skal helst være af pap – vi er jo gode ved miljøet!)
  • En højtaler
  • Mad- og drikkevarer
  • Et udendørsspil som fx kongespil eller petanque

Alt det her er selvfølgelig bare forslag. Du kan sagtens få en super aften både med flere eller færre ting end dem, der er nævnt her. Det vigtigste er, at I hygger jer. Sankt Hans handler nemlig i sidste ende mest om samvær med dem, du holder af, og om hygge og traditioner. Og hvad de ting er for dig, kan kun du svare på.

VIVUS kan hjælpe

Når det er vigtigt for dig, kan VIVUS hjælpe. Det gælder også, hvis det handler om at få det sidste i hus inden en aften med venner og familie.
Hos VIVUS er mulighederne mange, du kan låne både mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-

Vi svarer alle dage, også på Sankt Hans.
Ansøg nu.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...