June 13, 2019
/ Autor:
Mette

Stor studenterguide: Studentergilde, studentergave og studenterfest

Stor studenterguide: Studentergilde, studentergave og studenterfest

Sommer er sæson for studenter. Det er nu, studenterhuerne skal på, og den afslutttede studentertid skal fejres. Det betyder for mange, at de skal give studentergaver, skal med til eller måske selv holde studentergilde og studenterfester. Måske også vognturen kommer forbi jer.

Der kan være mange ting at holde styr på, og derfor hjælper vi dig igennem det hele her. Vi kigger på de bedste studentergaver, traditioner for studenter, hvad du gør, hvis du skal holde studentergilde, og hvad der er godt at have sørget for, hvis studentervognen skal forbi dig.

Læs med og blev ekspert i at fejre studenterne!

Traditioner og best-practice

I dag bruger flere og flere uddannelsessteder studenterhuer. Det er ikke længere kun STX og HF, der får studenterhuer på og kører vogntur.

Du kan se forskel på studenterhuerne på farven på deres båndet. Huen er typisk hvid foroven men har så et rødt, blåt, lilla osv. bånd rundt om.

På dagen

Typisk tager familie og venner med, når den sidste eksamen finder sted. Familien og vennerne venter uden for rummet, hvor studenten er til eksamen, hvor studenten får huen på – typisk af mor eller far.

Der fejres bagefter på skolen med roser og måske et glas bobler. Det er normalt kun de allernærmeste, der kommer med her. Det er jo begrænset, hvor mange, der kan stå der i skolegangene.

Herefter er det lidt forskelligt, hvad man vælger at gøre. Mange tager dog hjem eller ud og spiser.

Om aftenen tager den unge student typisk ud og fejrer med klassekammeraterne.

På selve dagen gives altså typisk en rose, og man nyder et glas. Det er derfor en god idé at have glas med til boblerne.

Dagene omkring

Typisk gives en studentergave. Det er lidt forskelligt, hvornår denne gives. Hvis studenten er meget tæt på dig, fx en søskende eller dit eget barn, så gives gaven normalvis på dagen.

Det er typisk gaver, der varer ved. Til pigerne gives ofte smykker, og til drengene ure.
Men det kommer selvfølgelig helt an på en selv og på studenten.

Er du ikke helt så tæt på studenten, måske er det en fætter eller kusine, så bliver der typisk inviteret til studentergilde, hvor du så giver din gave. Normalvis følger der en ønskeseddel med, og hvis ikke, så kan du jo spørge studentens nærmeste eller læse vores bud på de bedste studentergaver lidt længere nede i artiklen.

Du skal selv holde studentergilde

Skal du afholde studentergilde for en student i dit liv, så er der lidt småting at holde styr på.

Først og fremmest mad og drikke. Det er jo næsten centrummet af enhver dansk sammenkomst.
Hvis I er et stort selskab, og det er en stor udgift i dit budget at skulle sammensætte et studentergilde, så prøv at lave sammenskudsgilde. Det kan løses på mange måder.

Studentergilde, hvor der er sammenskudsgilde, kan eksempelvis være at hver gæst tager noget drikkelse med. Det kan også være hver gæst tager en ret med. På den måske skal du selv kun lave 1 ret. Det er godt for pengepungen, men også godt fordi du ofte får et bredere udvalg af retter. Der vil også være noget for alle, fordi de selv har taget det med til studentergildet.

Der er ikke nogle faste studentertraditioner, der skal afholdes ved et studentergilde. Det handler mest bare om at få sagt tillykke og nyde samværet med de nærmeste. Hvis studenten står dig nær, skal du måske holde en tale eller skrive en sang. Det kommer an på dig og studenten selvfølgelig.

Studentervognen kommer forbi

Mange studener kører i studentervogn. Det gør de sammen med klassekammeraterne, og vognturen stopper ved hver students familie.

Hvis det er dit barn, der bliver student og studentervognen stopper hos dig, så tal først og fremmest med dit barn om, hvad han eller hun ønsker sig. Det kan være der er specifikke ønsker og så er det jo nemt.

Hvis der ikke er nogle idéer, så tænk over, hvornår i rækken, studentervognen kommer forbi jer.
Der er lidt forskel på, hvad for noget mad, du skal servere, hvis du er første besøg eller sidste.

Er du i starten, så giv dem noget, der kan mætte og de kan ‘stå imod’. Det kan være noget med brød, for eksempel pølsehorn eller trekantssandwich.
Er du i midten, så gå efter noget lidt let. Måske nogle små grillspyd, et frugtfad eller sådan noget. Studenterne kan alligevel ikke spise noget stort ved hvert eneste stop.

Er du til sidst, så skal junken frem. Du bliver et hit, hvis der er burgere, pizza eller lignende.

Studentervognen er for mange jo nærmest som en bytur. Så tænk på, hvad man ville spise lige før byturen, midt under byturen eller til allersidst.

Husk at tage hensyn til mange forskellige mennesker. Lav ikke kun stærk mad eksempelvis. Ikke kun kylling. Sørg for der er lidt til enhver.

Hvis du er helt i tvivl, så kan du også se, om der er nogle i din omgangskreds, der selv har haft besøg af studentervogn. Spørg hvad de gjorde, da studenterne kom forbi.

Ellers er her 5 gode bud på små retter, når studentervognen kommer:

 • Pølsehorn
 • Trekantssandwich
 • Pizzaslices
 • Pastasalat
 • Frugtfad

Husk også kolde forfriskninger. Studenten ved nok bedst, hvad de drikker i klassen. Der skal bare være lidt af hvert – men du kan også nemt købe for meget. De er der jo normalt ikke så længe.

Husk også at have vand og måske sodavand stående. De trænger nok til at få skyllet ganen og hovedet igennem, og muligheden skal i hvert fald være der for det.

De bedste studentergaver

Det er næsten umuligt at komme igennem livet uden at skulle have givet mindst en studentergave. Det er uanset, om det er en ven, et familiemedlem eller en klassekammerat.

Gaverne varierer selvfølgelig fra person til person. Både den, der skal give studentergaven, og den der skal få.

Tommelfingerreglen er, at hvis studenten står dig nær, bør du finde en studentergave, der kan vare længe. Eksempelvis smykker eller ure.

Her er 10 gode bud på studentergave til hende:

 • Smykker
 • Ur
 • Sko
 • Højttaler
 • Taske
 • Plakater eller billeder
 • Pung
 • Oplevelse – fx en spatur
 • Et polaroidkamera
 • Vase eller kopper (fx Royal Copenhagen eller Lyngby Vase)

Her er 10 gode bud på studentergave til ham:

 • Ur
 • Pung
 • Bælte eller bæltespænde
 • Manchetknapper
 • Butterfly eller slips
 • Højttaler
 • Hovedtelefoner
 • Oplevelse – fx en fodboldkamp
 • Solbriller
 • Barbergrej

VIVUS kan hjælpe

VIVUS kan hjælpe, når det er vigtigt for dig. Mangler du lige det sidste, for budgettet til festen går op? Måske mangler der et lille boost for at få råd til den helt særlige studentergave.

Hos VIVUS kan du låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- helt op til 75000,-. Du behøver blot at være fyldt 18 år for at ansøge hos os.

Læs mere om vores lån her.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...