August 19, 2019
/ Autor:
Mette

Studiestart - Her er alt, hvad du skal bruge

Studiestart - Her er alt, hvad du skal bruge

Studiestart er over os. Masser af unge skal starte på studie – enten for første gang eller bare igen efter en lang, velfortjent sommerferie.

Hvad kan man gøre for at blive klar til studiestart? Jo, du kan sørge for at have al dit gear klar selvfølgelig. Og så kan du sørge for at være klar oppe i hovedet. Så godt du kan.

For at hjælpe dig lidt på vej har vi samlet en oversigt over atl, hvad du skal bruge, når det gælder studiestart. Læs med her.

Tasken

Ligesom da du var lille og skulle have en skoletaske, så skal du også have en til dit studie. Det behøver selvfølgelig ikke være helt samme slags.

Din taske skal kunne passe til dit behov. Behovet ændrer sig selvfølgelig fra person til person, men også fra studie til studie.

Nogle studier kræver mange bøger, nogle kræver kun en bærbar. Nogle skal du måske have noget ekstra tøj med.

Vælg din taske ud fra, hvad du skal have med dig hver dag.

Det er også værd at overveje, om tasken passer til dit transport middel. Hvis du skal med det offentlige og/eller måske gå meget – så kan det være godt med en taske, der sidder godt på ryggen og skuldrene, så du ikke får ondt.

Skal du på cyklen og har en cykelkurv, eller skal du med bilen, så behøver tasken måske ikke være helt lige så smart på det område.

Overvej, hvad din taske skal kunne passe til og derfra er det bare at vælge den, du synes er fedest.

Bærbar og gadgets

I dag er der ingen vej udenom: Studielivet kræver en bærbar. Du skal kunne skrive opgaver, du skal kunne tage noter, du skal kunne søge informationer og meget, meget mere.

Hvis du ikke allerede har en bærbar – så er det nu! Måske har du en, men en gammel sag, som knap nok kan starte op eller holde batteri mere end 10 minutter.

Heldigivs er butikkerne slet ikke så dumme. De ved udemærket godt, at der er behov for nye computere til studiestart. Derfor er der altid gode tilbud i lige den periode.

Husk også, at butikker som Humac tilbyder studierabat. Så når du først har dit studiekort, kan du score lidt procenter på din nye bærbar.

Hvis du skal være helt med på beatet og dækket ind på alle tech områder – så skal du måske overveje lidt flere gadgets.

En tablet (som fx en iPad) kan være en god ide. Den er for det første lidt nemmere at have med sig, og hvis du er typen, der har dine bøger digitalt, så kan det være rarere at ligge på sofaen og læse på en ipad, end at sidde ved skrivebordet med hele computeren.

Du kan også få gavn af gode hovedtelefoner. De kan hjælpe dig med at lukke det hele ude – omverdenen og andre studerende. Det er en god ting, hvis man sidder og skal læse noget eller koncenterere sig om noget.

Hvad med et smartwatch? Fx et Apple watch eller en af de andre. Så kan du nemt se beskeder, påmindelser og alt det andet. Bare et hurtigt kig på håndleddet. Så der heller ikke en underviser, der kigger skævt fordi du sidder med mobilen fremme.

Bøger

Langt de fleste studier kræver bøger. Normalvis får du en liste over, hvilke bøger, du skal have på dit studie. Dem kan du så købe helt fra nye – enten i fysisk, trykt form eller som digital bog. Der er det bare, hvilken slags du foretrækker. Digital er dog ofte billigst.

Du kan også købe bøgerne brugt. Det kan man ofte gøre og der er masser at spare.

Hvis du starter på studie efter sommerferien, så husk også at sætte dine gamle studiebøger til salg. Man kan ligeså godt tjene de penge!

Studiestart lifehacks

Listen slutter selvfølgelig ikke her. Der er mange andre ting, du kan gøre for at gøre din studiestart og dit studieliv nemmere. Her er et par småting, der gør livet nemmere, når du studerer:

 1. Programmer på din computer. Tjek Googles pakke – De har fx Google Docs, Sheets og Slides. De svarer lidt til Microsoft Word, Excell og PowerPoint. Forskellen er bare, at dem fra google er helt gratis.

  Det er værd at vide, før du bruger en masse penge på en Word pakke.

  Skal du bruge andre programmer? Det kan du måske skulle, hvis du læser ting som multimediedesign, mediegrafiker og mange flere. Der er det en god ide at lige tale med nogen, der har taget uddannelsen. De kan hurtigt fortælle dig, hvad du helt sikkert skal have.

  Uanset hvad – så husk din studierabat! Den gælder også på rigtig mange programmer.
 2. Er du til kaffe? Skaf dig en termokop og tag kaffen med hjemmefra. Det sparer dig penge på den lange bane. Det gælder faktisk næsten al drikke. Husk også en drikkedunk til almindeligt vand. Der er ingen grund til at spilde penge på at købe vand.
  Mere til sodavand eller energidrikke? Så køb dig en ramme, når de er på tilbud. Det er langt billigere end at købe i kantinen hver dag.

  Genrelt – så tag det hele med hjemmefra. Det gælder alt fra kaffe, sodavand, mad, snacks. Selvom mange studiers kantiner er billigere end kioskerne, så er det stadig biligere at have din egen pastasalat med end at købe der. Og vi ved allesammen godt, at pengene kan være stramme, når man er på SU.
 3. Beskyt kablerne! Øv, det er skod, når din oplader er smadret. Og det kender vi næsten allesammen. Men der findes smarte dimser, man kan sætte på enden af ens kabler, så de ikke bøjer ligeså meget. Det kan helt sikkert betale sig at anskaffe sådan en til din oplader til computeren, mobilen eller alt det andet. Den koster næsten ingenting – men det gør en ny apple oplader!

Gør dig selv klar

Nu har du basis tingene på plads. Alt det praktiske kan du sætte tjek ved. Men hvad med dig? Er du klar mentalt?

Brug dagene op til din studiestart til at forberede dig lidt. Tænk lidt over, hvordan du tror det vil blive. Hvordan vil du fordele dine dage? Arbejde, læsning, familie, venner. Hvordan kan du få hele kabalen til at gå op og stadig have tid til at koble fra?

Du kan altid helt vide, hvordan ting bliver. Det er klart. Men du kan nå at gå og køre nogle forskellige scenarier igennem i dit hovedet. På den måde er du lidt mere mentalt forberedt.

Lav også nogle aftaler med dig selv. Det kan eksempelvis være ‘jeg vil altid have helt fri om søndagen. Fra arbejde, studie og familie. Søndag er mig tid’. Det kan også være ‘Hver fredag må jeg købe mad i kantinen’. Du kan lave lige de aftaler med dig selv, som du synes. Et godt tip er dog at starte med kun 1 eller 2. På den måde skuffer du ikke dig selv, hvis du ikke kan overholde det hele.

Husk SU og studiekort

Studie = SU. Husk for det første at registerer dit SU. Når det er gjort, så tjek lige, hvordan din økonomi kommer til at blive. Hvis du før har arbejdet en masse, så har du nok også været vant til en højere fast indkomst, end du vil få nu.

Husk at få et overblik over din kommende økonomi og tjek, hvor du kan skære ned.

Men glem ikke dit studiekort. Din vej til rabatter på virkelig mange ting. Der gælder rigtig mange fremtidige køb – frisør, computer, mad. Men det gælder altså også på nogle eksisterende ting. Er du medlem af et fitnesscenter? De tilbyder nok studierabat. Så det er bare om at få registeret dig som studerende – du kan da ligeså godt spare de penge!

Noget andet, som ikke er helt ligeså spændende, men meget smart, er a-kassen. De tilbyder stort set allesammen gratis medlemskab, når du er studerende. Og det er faktisk smart – for man skal have været medlem i mindst 1 år, før man kan få dagpenge. Det betyder, at hvis du nu ikke kan få job med det samme, når du er færidg, så kan du ikke få dagpenge, hvis du ikke har været medlem i et år.

Derfor kan du ligeså godt få meldt dig ind med det samme – når nu det ikke koster noget.
Bare husk at noter dig, fra hvornår du skal betale og hvor meget det er.

VIVUS kan hjælpe

Måske kom det bag på dig, hvor meget du egentlig skal have, for at blive helt klar til studiestart? Hvis fx kniber med det sidste til bøgerne, så kan VIVUS hjælpe.

Hos VIVUS kan du låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-. Du har derfor mulighed for at låne hos os, uanset om det er en bærbar eller blot en enkel studiebog du mangler.

Ansøgningen tager bare et par minutter..
VIVUS kan hjælpe, når det er vigtigt for dig. Læs mere og ansøg her.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...