June 13, 2019
/ Autor:
Mette

Tilbagebetal dit SU-lån: Sådan gør du

Tilbagebetal dit SU-lån: Sådan gør du

SU-lån er en fantastisk hjælp, mens man er under uddannelse. Selvom der er tale om et par tusinde kroner om måneden, så er det utroligt, hvor meget man som studerende kan få ud af det.

Hvis der er noget, man virkelig lærer at mestre i sin studietid, så er det livet på SU og SU-lån. Det gode ved SU’en er, at du får den ”gratis”. Det er dine forældres og dine egne skattepenge, der dækker din SU.

Med SU-lån er det en anden sag. Og studielånet skal betales tilbage.

Undrer du dig over, hvordan det er bedst at tilbagebetale din SU-gæld? Tilbagebetal SU-lånet til den laveste pris, du kan. Du kan gøre det efter Udbetaling Danmarks opskrift, eller tænke selv og spare lidt penge på tilbagebetaling af SU-lånet.

Tilbagebetal din studiegæld

Tilbagebetaling af SU-lån er en fastsat proces. Man skal starte med at tilbagebetale SU-lånet, først når der er gået over et år, efter at man er blevet færdig på studiet. Det lyder lidt indviklet, men her kommer det:

Tilbagebetaling af SU-lån begynder altid den 1. januar ét år efter udgangen af det år, hvor din uddannelse slutter. Dvs., hvis du bliver færdig i juni 2019, så skal du vente til 1. januar 2021, før du kan begynde at afdrage. Hvis du bliver færdig i januar 2020, så skal du først i gang med at tilbagebetale SU-lånet i 2022. Er du med?

Det gode ved denne løsning er, at du som nyuddannet får en chance til at få dig et job og slå rødder på arbejdsmarkedet. Derudover kan du bruge den tid på at spare op, så du kan lave større afdrag på dit SU-lån senere. Det forklarer vi længere nede på siden.

Hvordan afvikler man SU-lån?

Tilbagebetal SU-lån på mellem ca. 7 og 15 år, hvis du går efter Udbetaling Danmarks opskrift. Det er nemlig den tid, det tager at tilbagebetale studielånet.

Man plejer at afdrage på sit SU-lån hver anden måned eller hvert halve år – det har man mulighed for at bestemme selv.

Indbetalingerne sker forud for de måneder, man betaler for. Så jo flere måneder man overfører pengene for fremadrettet, desto mere sparer man i renter. Det forklarer vi i næste afsnit.

Du har derudover mulighed for at nedsætte dit tilbagebetalingsbeløb eller udskyde betalinger. Det gør dog ikke, at du får mere tid til at tilbagebetale SU-lånet. Hvis du udskyder betalingerne, skal du stadig indfri lånet på den fastsatte tid.

Forstå renterne og tilbagebetal dit SU-lån

Renteaftalen på et SU-lån er jo fantastisk. Og det er en lettelse, når man tænker, at man på de 5 år på skolebænken kan generere over 200.000 kroners studiegæld!

Renten på et SU-lån i afviklingstiden bliver ifølge lovgivningen fastsat efter Nationalbankens ledende rentesats, kaldet diskontoen, plus 1 procent. Diskontoen ligger for det meste på 0%, hvilket gør renten på SU-lån til 1%. Du kan altid tjekke den hos Nationalbanken.

Denne rente gælder dog, kun når du allerede er i gang med at tilbagebetale SU-lånet. Så længe du læser og fortsat genererer gæld, så pålægges der 4% i rente. Dvs., mens du studerer, kommer der 4% renter oveni din gæld. Dem kan du desværre ikke gøre noget ved.

Men du kan gøre noget ved den ene procent! Den ene procent bliver tilskrevet på månedlig basis, og dine indbetalinger er sådan set forudbetalinger til SU-lånet. Hvad vil det sige?

Tilbagebetal SU-lån og spar renterne

Hvis du eksempelvis forudbetaler 3 måneder, så sparer du 1% af 2 måneders afdrag. Vælger du at forudbetale for et år, så sparer du renterne for 11 måneder.

Selvom renten er så lav, så ved du efter de mange studieår, at hvad der er sparet, er der tjent! Tilbagebetal SU-lånet med afdrag, der dækker flere måneder af gangen, og spar penge.

¿Quieres tu primer préstamo ya?

Consigue tus primeros 300€ sin intereses ni comisiones, y devuélvelos en 30 días

Solicita tu crédito ahora

Måske vil du også kunne lide...