Når du foretager en låneberegning på VIVUS.DK beregnes også ÅOP, som er en forkortelse for “Årlige Omkostninger i Procent”. Begrebet viser således de samlede udgifter udtrykt i procent pr. år, af det samlede kreditbeløb på et lån.

ÅOP er en god indikator til at sammenligne omkostninger ved et lån – Dog kan denne kun anvendes hvis man sammenligner lån, hvor lånebeløbet og løbetiden er den samme, ellers er denne en misvisende indikator.

  • Lån 4.000 kr. gratis i 30 dage
  • 5-stjernet profil på TrustPilot
  • Ansøg på under 2 minutter
  • Modtag lånet indenfor kort tid
  • Nem og hurtig måde at låne penge på

aaop-udregning

ÅOP – skaber gennemskuelighed

Ifølge kreditaftale- og prismærkningsloven, skal ÅOP oplyses til forbrugeren ved optagelse af lån. Dette krav er oprettet i forsøget på, at give låntager det bedst mulige overblik over, hvad lånet reelt set koster.

ÅOP er derfor i mange tilfælde den bedste indikator for omkostningerne, da der blandt andet kan være stiftelsesgebyr, og øvrige gebyrer på lånet, som medfører at ÅOP bliver høj. Dette skyldes, at beregningen af ÅOP inkluderer samtlige udgifter ved oprettelsen, og i hele lånets løbetid samtidig med, at der tages højde for, hvornår renter, afdrag mv. skal betales.

ÅOP gør det dermed lettere, at sammenligne omkostningerne ved lån, da det giver en procentsats for, hvor meget det reelt koster at låne penge. ÅOP beregningen kan dog kun anvendes til at sammenligne lån, hvis det beløb, som du ønsker at låne, samt løbetiden på lånet er den samme.


Misvisende ÅOP

ÅOP vil ofte være misvisende som et absolut mål for omkostningerne, desto kortere lånets løbetid er. ÅOP beregnes som tidligere nævnt altid pr. år, og hvis lånets løbetid er kortere end et år, ganges omkostningerne men ikke lånebeløbet. Dette skal forstås således, at for et lån med løbetid på eksempelvis 30 dage, fremskriver ÅOP beregningen i princippet omkostningerne, som om man foretog et nyt lån, hver gang det forrige udløb, hvilket vil sige ca. 12 lån på ét år.
Af denne grund vil man ofte se tårnhøje ÅOP på lån med kort løbetid. ÅOP bør derfor ikke anvendes ukritisk ved lån med kort løbetid, da den ikke er medvirkende til, at give låntager et bedre overblik end blot at kende renteomkostningerne. Af denne grund oplyser låneberegneren på VIVUS.DK altid det reele beløb, som du skal tilbagebetale.