Debitorrente

Går du med overvejelser om at låne penge, så bør du starte med at sætte dig ind i, hvad det er for en type lån, du gerne vil optage.

I den forbindelse er der nogle økonomiske begreber, du bliver nødt til at lære bedre at kende – blandt andet debitorrenten.

Du er helt sikkert med på, at man betaler renter, når man låner penge, men hvordan er det nu lige, det er med ÅOP og debitorrenten. Læs med her og bliv klogere.

Hvad er debitorrente?

Debitorrente

Debitorrente kan umiddelbart være en kompliceret størrelse, men her skal vi forsøge at gøre det nemt.

Debitorrenten kan også kaldes den effektive rente. Kort forklaret er den effektive rente lånets pålydende rente inklusiv renters rente. Med andre ord er debitorrenten lånets årlige rente inklusiv renters rente, hvilket vil sige, at debitorrenten medregner lånets samlede antal rentetilskrivninger pr. år.

Derfor vil debitorrenten være højere, hvis renten tilskrives hver måned, end hvis den tilskrives kvartalvis. Alle lån har en debitorrente, men denne udregnes blandt andet af antallet af rentetilskrivninger.

Er du helt rundt på gulvet nu? Så kan vi trøste dig med, at VIVUS ikke opererer med renters rente.

Debitorrente og VIVUS

Når du ansøger om et lån hos VIVUS, har du mulighed for at ansøge om 13000,- op til 75000,-

Kreditvurderingen foregår digitalt, og derfor får du også svar på din ansøgning med det samme. Det kan være en fordel sammenlignet med andre lån, hvor du skal indsende forskellig dokumentation og igennem fysiske møder som en del af kreditvurderingen.

Du kan trygt regne med, hvad du bliver oplyst ved låneberegneren. Der er ikke nogle skjule gebyrer, da vi tydeligt skilter med omkostningerne, før du godkender en låneaftale.

Eksempel på udregning af debitorrenten

Forestil dig at du ønsker at købe en ting til 10000,-. For at kunne købe det, optager du et lån med en årlig rente på 10 procent på de lånte 10000,-. Ved en årlig rentetilskrivning er renten altså 10 procent, men tilskrives renten halvårligt, skal du samtidigt betale renters rente, hvorfor den årlige debitorrente for dette eksempel stiger til 10,25 procent.

Det kan man også se ved eksempelvis en månedlig rentetilskrivning. Her vil den årlige debitorrente, hvis vi kigger på ovenstående eksempel, stige til 10,47 procent. Eksemplet viser samtidigt, hvordan antallet af rentetilskrivninger påvirker debitorrentens niveau.

Overvejelser i forhold til debitorrenten

Antallet af rentetilskrivninger påvirker altså renternes samlede niveau og dermed lånets samlede omkostninger. Derfor er det vigtigt kun at låne det beløb, du reelt har brug for. Som låntager bør du altid først overveje din økonomi og dit reelle behov for at låne penge.

Med andre ord, jo mindre du låner i jo kortere tid, jo billigere er det. Beslutter du dig for at låne penge, bør du altid læse lånets betingelser grundigt igennem. Du bør også sætte dig ind i de relevante begreber, såsom debitorrenten, så du kan træffe det mest optimale valg.

Eksempelvis vil et lån med en årlig rente på 10 procent og med månedlige rentetilskrivninger være dyrere end et lignende lån, som har kvartalsvise rentetilskrivninger.

Når alt det er sagt, er der den fordel ved renter, at de er fradragsberettigede. Derudover indberetter vi automatisk renterne til SKAT, så du er sikker på at få det fradrag, du skal have.

Hvem kan optage lån hos os?

Hos os kan du optage lån, hvis du er dansk statsborger og ikke er registreret i Experian (RKI) eller Debitor Registret. Dog er der en række andre krav, der også skal opfyldes, før du kan optage et lån hos os. Du kan se kravene her:

  • Du er mindst 18 år gammel
  • Du har et Nem-ID
  • Du har en aktiv e-mail adresse
  • Du har en dansk folkeregisteradresse
  • Du har et dansk telefonnummer
  • Du har en dansk bankkonto
  • Du er ikke registreret med navne- eller adressebeskyttelse

Alt i alt

Skal du forholde dig til debitorrenten, hvis du vil optage et lån hos VIVUS? Det korte svar er: Nej.

Ligesom med ÅOP, er debitorrenten misvisende som begreb, når der er tale om et lån med en kort løbetid.

Det er vigtigt, at du afklarer dit behov, før du låner penge. Hvad skal pengene bruges på, hvor meget har du reelt behov for at låne og så videre. Hellere lån for lidt end for meget. Du kan nemlig altid forhøje lånet, hvis det viser sig at være nødvendigt.

Der er forskellige krav til dig som låntager – eksempelvis kræver vi, at du har en dansk bankkonto, en dansk folkeregisteradresse og ikke er registreret i hverken Debitorregistret eller RKI.

Renter er fradragsberettigede, og vi sørger altid for at indberette de renter, du har betalt til os, til SKAT.

Ønsker du nærmere information omkring lån?

Sidder du tilbage med spørgsmål omkring debitorrente eller lån i det hele taget, er du velkommen til at kontakte vores kundeservice. De sidder klar alle hverdage fra 09.00 – 11.30 og 12.30 – 16.00 på telefon 78 77 20 68 til at svare på de spørgsmål du måtte have. Du kan også sende os en mail på info@vivus.dk eller kontakte os via chatten.

Alternativt kan du læse vores lånevilkår for mere information.