Hvad er en hovedstol?

Er du klar til at blive lidt klogere på økonomiske begreber, som du normalt forsøger at styre udenom for at undgå grå hår? Har du lyst til at lære mere om provenu, renter og gebyrer? Så er du kommet til det helt rette sted.

Før du går ud og låner penge, er det en god ide at sætte dig ind i ord som hovedstol, provenu osv. Så du ikke risikerer at ende i en situation, hvor du føler, der bliver talt henover hovedet på dig. Og så du ikke ender med at være i tvivl om, hvad det er for en aftale, du egentlig har indgået.

Normalt kan hardcore økonomiske begreber få de fleste til at stå af, men her vil vi forsøge at kaste lys over de lidt mere simple begreber. Måske har du hørt om, at man har en hovedstol, når man låner penge. Men ved du egentlig, hvad det vil sige? Det er blandt andet det, vi skal forsøge at nærme os her. Så lav en kop kaffe og læs med, hvis du har mod på at sætte dig ind i nogle økonomiske begreber uden, at det bliver alt for langhåret og støvet.

...Og hvordan er det nu lige, det fungerer hos VIVUS?

Udregning af hovedstol

Når man har et lån eller en kredit, har man også en hovedstol. Helt generelt kan hovedstolen betegnes som det lånte beløb uden omkostninger i form af renter og gebyrer. Hvis du eksempelvis låner 13000,- hos VIVUS, er 13000,- din hovedstol. Forhøjer du dit lån med 2000,- yderligere, har du nu en hovedstol på 15000,-

Når låner hos os, tilbyder vi lånebeløb fra 13000,- op til 75000,-. På den måde kan du nemt få et forbrugslån med få omkostninger.

Når du låner vil der være et opstartsgebyr. Gebyret afhænger af størrelsen på din hovedstol.

Uanset lånebeløb, blander vi os ikke i, hvad du bruger pengene på, så om det er for at dække en uforudset regning eller for at købe en festivalbillet – det er helt op til dig selv.

Hvad består hovedstolen af?

Siger begrebet låneprovenu dig noget? Det skal du ikke være ked af. Det kan være lidt af en jungle at skulle navigere i alle de forskellige begreber, der er forbundet med at låne penge. Kort og godt dækker låneprovenuet over det konkrete beløb, du modtager fra kreditoren. Man kan bruge huskøb som eksempel: Her vil hovedstolen som oftest være højere end selve låneprovenuet, fordi der er omkostninger forbundet med optagelse af boliglånet. Der kan eksempelvis være tale om stiftelsesomkostninger og kurstab.

Når du låner penge hos VIVUS betales dit lån tilbage i månedlige betalinger. Ved lån på mellem 13000,- op til 75000,- vælges en løbetid på mellem 24 og 72 måneder ved ansøgningen om lånet.

I takt med du afdrager på dit lån hver måned, vil din hovedstol blive mindre og mindre.

Hovedstolens påvirkning på rentebeløbet

Før du godkender et lån hos os, kan du også se omkostningerne på låneberegneren, som du finder på hjemmesiden. Her fremgår det, hvad din månedlige betaling lyder på, og hvad renten lyder på. På beløb fra 13000,- op til 75000,- vil du få en fast månedlig betaling. Du kan selv vælge hvor lang tid din løbetid skal være mellem 24 og 72 måneder.

Hovedstolens påvirkning på gebyrer

hovedstol

Låner du vil du skulle betale et oprettelsesgebyr som afhænger af størrelsen på dit lån.

At du altid kan se dine omkostninger er blandt andet det, der er med til at sikre vores høje grad af gennemsigtighed og gennemskuelighed, som vi altid efterstræber at opretholde.

Det er altid alligevel meget godt at sætte sig ind i, hvilke omkostninger der er tale om, når man låner penge. Man kan for eksempel støde på begrebet stiftelsesprovision, som udgør en procentsats af hovedstolen. Dette kan være aktuelt i forbindelse med et boliglån. Hvis vi antager, at der er en stiftelsesprovision på 2%, og man har lånt 200.000,-, så resulterer det altså i 4000,- i stiftelsesprovision til banken. Du kan også komme ud for, at en kreditor kræver et etableringsgebyr. Et etableringsgebyr kommer på i forbindelse med oprettelsen af et lån. Det er så at sige penge, du betaler for at få lov til at låne.

Samtidigt skal man huske, at der faktisk er er en fordel ved at betale renter: De er nemlig fradragsberettigede i modsætning til gebyrer, som ikke er. Alle de renter, du betaler hos VIVUS, bliver automatisk indberettet til SKAT, så du er sikker på at få de korrekte fradrag uden, at det på nogen som helst måde er noget, du skal bekymre dig om. Det er fordelen ved at arbejde med renter – renterne kommer også dig til gode. Det skal dog ikke forstås på den måde, at du får pengene udbetalt til marts i forbindelse med din årsopgørelse, men det betyder, at du får et højere fradrag, hvilket kort sagt betyder, at du har flere pengene mellem hænderne hver måned. Når du har betalt renter til os, vil beløbet fremgå på din årsopgørelse. Her vil du altså kunne se det indberettede beløb, hvilket gør det nemt og enkelt for dig at få et overblik.

Overvejelser i forhold til hovedstolen

Det er nok ikke nødvendigt at nævne, men nu gør vi det alligevel for en sikkerheds skyld: Lad være med at låne flere penge, end du har brug for. Jo mere du låner, jo højere vil renteomkostningerne selvfølgeligt være. Så hellere starte ud med at låne lige præcis det beløb, du skal bruge. Hvis det viser sig, at det ikke rækker, så har du mulighed for at ansøge om et nyt lånebeløb.

Vi anbefaler også, at du overvejer nøje, hvad du skal bruge pengene på, og om det er nødvendigt at låne til formålet. Hvis du efter at have gjort dig nogle overvejelser kommer frem til, at det er nødvendigt med et lån, så er næste skridt at finde ud af, hvor meget du har brug for at låne, så du ikke skyder over mål og kommer til at betale mere end højst nødvendigt.

Man kan hurtigt blive fristet af at låne hurtige penge, og i farten tænker man måske ikke så meget over, at de på et tidspunkt skal betales tilbage. Det kan blive en dyr affære, hvis ikke man har gjort sig nogle tanker omkring det. Det er derfor, det er så vigtigt at tænke over din hovedstol, for det er ud fra denne, de fleste af låneomkostningerne beregnes i langt de fleste tilfælde. Der er jo ingen grund til, at du betaler mere end absolut nødvendigt. Det bedste råd, vi kan give dig er at vurdere dit eget behov og samtidigt lade være med at lade dig friste til at låne mere end lige præcis til det, du skal bruge pengene på. Hos VIVUS har vi tilbyder vi dig at låne beløb fra 13000,- op til 75000,-.

Det er vigtigt at huske på, at du ikke er garanteret at blive godkendt til et lån hos os. Der vil altid være en risiko for at blive afvist, hvilket hænger sammen med vores ansvarlige lånepolitik. Som lånevirksomhed er det vigtigt for os, at du ikke låner penge, du ikke har nogen forudsætning for at kunne betale tilbage. Der er derfor en række forskellige parametre, der skal opfyldes, før det er muligt for dig at blive godkendt til et lån hos os.

Sidder du tilbage med spørgsmål?

Nu har vi gennemgået nogle af de mest basale økonomiske begreber, så nu er du klar til at bevæge dig ud på lånemarkedet på egen hånd. Der er selvfølgeligt stadigt masser af begreber og udtryk, som det er en god ide at gøre dig bekendt med, hvis du skal låne penge, men nu skulle det allermest basale gerne være nogenlunde på plads.

Har du ubesvarede spørgsmål, eller noget du synes stadig er uklart? Så tøv endeligt ikke med at kontakte Kundeservice på telefon: 78 77 20 68 eller på mail: info@vivus.dk. Kundeservice har åbent alle hverdage mellem 09.00 – 11.30 og 12.30 – 16.00.