Hvad er en effektiv rente?

Hvad er en effektiv rente?

Der er mange begreber i finansverdenen, som kan være svære at forstå. Det kan derfor være smart at danne sig et overblik over de forskellige begreber, og undersøge hvordan de påvirker dit lån og den samlede tilbagebetaling. Her forsøger vi at forklare, hvad en ’effektiv rente’ egentlig betyder for dig som låntager.

Den effektive rente, også kaldet debitorrenten eller nominel årlig rente, er et begreb der bruges om de reelle omkostninger, der er ved at have en kredit.

Kort og præcist viser den effektive rente, hvilke renteomkostninger der er på dit lån.

Effektiv rente dækker over den pålydende årlige rente, som er den rente lånet beregnes ud fra. Oveni kommer der så renters rente på lånet eller kreditten. Den pålydende årlige rente tager altså ikke højde for, hvor mange gange du betaler ydelse eller afdrag på din kredit, ej heller renters rente.

Renters rente er den rente, som du skal betale af det beløb, som du tidligere har betalt i rente.

Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i alle begreberne, men de er helt almindelige for alle lån, der optages.

Den effektive rente afhænger derfor både af, hvor mange rentetilskrivninger, der er over lånets løbetid(altså lånets længde), samt den måde du betaler tilbage på. Hvor mange rentetilskrivninger der er på et lån er forskelligt fra lånudbyder til lånudbyder. Normaltvist bliver renten tilskrevet årligt, halvårligt, kvartalvis eller månedligt – så altså enten en, to, fire eller 12 gange på et år. Det kan som sagt dog, variere meget, for det er lånudbyderen, der fastsætter tilskrivningen.

Jo flere rentetilskrivninger der er på et lån, jo højere vil den effektive rente være.

Værd at vide om den effektive rente

Det kan være yderst relevant for dig at undersøge, hvad den effektive rente er på et lån, før du ansøger. Den fortæller dig nemlig, hvor mange renteomkostninger du skal betale i alt.

Det kan dog også være nødvendigt at undersøge, hvad de forskellige begreber betyder, da det fortæller dig noget om de andre omkostninger der er, eller kan være, på det lån du optager. Altså, så du forstår, hvad du skal betale, hvorfor og hvornår.

Den simple forklaring:

Effektiv rente dækker over de samlede renteomkostninger dit lån har.

Når du eksempelvis har et TV-abonnement, betaler du også for en service, som du gør brug af i en bestemt periode. Det samme princip gælder, når du låner penge. På et lån eller en kredit er omkostningerne, altså renten, dog vist i procenter.

Den avancerede forklaring: Hvis du gerne vil have en uddybende forklaring på, hvad den effektive rente er, så skal du læse med her. Den effektive rente bliver udregnet sådan her:

Effektive rente

Den effektive rente er som regel udregnet som en årlig rente, men den kan også udtrykkes som en månedsrente eller kvartalsrente.

Den nominelle rente er en rentesats, der angiver den årlige rentebetaling i procent på det pålydende beløb uden renters renter. Den effektive rente oplyser dig derimod om de samlede renteomkostninger, da den dækker over de samlede faktiske renteomkostninger pr. år, korrigeret for antal rentetilskrivninger.

Effektiv rente efter skat

Effektiv rente

Alle renter du betaler er fradragsberettiget hos SKAT. Det vil sige, at du kan trække dine betalte renter fra i SKAT.

Det samme gælder hos VIVUS. Du opnår derfor en økonomisk fordel, når vi helt automatisk indberetter de renter, du har betalt. Oplysningerne offentliggøres, når din forskudsopgørelse er tilgængelig i starten af året.

Hvad betyder det for mig?

For at gøre omkostningerne ved din kredit mere reelle, kan du gøre brug af den tommelfingerregel der er omkring fradrag af renter. Reglen siger, at du kan trække omkring 1/3 af renter fra i SKAT.

Vi kan desværre ikke garantere, at det præcis er 1/3, da det reelle tal afhænger af dine øvrige indkomst og gælds-forhold. Du kan dog altid kontakte SKAT, som kan svare på specifikke spørgsmål på, hvad og hvor meget der er fradragsberettiget.

Vi indberetter automatisk alle dine renter til SKAT, men du er altid velkommen til at kontakte os, for spørgsmål vedrørende de renter, du har betalt foregående og indeværende år.

Den effektive rente og ÅOP

Du har nok hørt udtrykket ÅOP før og undret dig over, hvad det egentlig betyder.

ÅOP – eller Årlig Omkostning i Procent - er et udtryk som angives i procent, som giver dig et overblik over de samlede omkostninger et lån har pr. år. Alle långivere er af loven forpligtede til at oplyse både ÅOP og den effektive rente på deres lån. ÅOP kan være meget høj på visse typer lån, men det betyder ikke, at lånet ikke kan være fordelagtigt for dig. Det afhænger nemlig helt af, hvor lang tid du beholder lånet.

Forskellen på den effektive rente og ÅOP er, at ÅOP har alle omkostninger med – det har den effektive rente ikke. Yderligere omkostninger ved et lån eller kredit kan eksempelvis være etableringsomkostninger eller gebyrer.

Når du optager et lån på mindre beløb hos VIVUS er det altid totalt gebyrfrit. Du skal derfor ikke bekymre dig om:

  • Stiftelsesomkostninger
  • Administrationsgebyrer
  • Opkrævningsgebyrer

Ansøger du om større beløb, vil der dog være et opstartsgebyr. Gebyret er dog tydeligt helt fra start, så du ikke bliver overrasket senere hen.

Er ÅOP misvisende på et kortfristet lån?

ÅOP er med til at give et retvisende og sammenligneligt overblik over de forskellige lånetyper på markedet.

ÅOP på vores lån er højt, fordi vi tilbyder et lån med en relativt kort løbetid.

Effektiv rente hos VIVUS

Hos VIVUS kan du ansøge om et lån på mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-. Vores låneberegner vil oplyse dig hvor meget dine samlede låneomkostninger vil være på din valgte betalingsdato.

Ud over det, er vores mindre lån altid uden stiftelsesgebyrer, opkrævningsgebyrer, administrationsgebyrer og lignende. For de større lånebeløb er der et opstartsgebyr, som afhænger af størrelsen på lånet. Gebyret er klart for dig fra før du ansøger. Hos os skal du ikke være bange for skjulte omkostninger.

VIVUS.DK finder du vores låneberegner, som let og simpelt viser ydelsen på dit lån. Du vælger nemt og hurtigt beløb og første betalingsdato, og herefter vil vores låneberegner på få sekunder udregne de avancerede beregninger, som viser, hvad de samlede omkostninger er for netop det lån, du ønsker at ansøge om. Nederst i vores låneberegner kan du finde den effektive rente skrevet som debitorrenten. I øvrigt er alle omkostninger ved vores lån er lettilgængelige på vores hjemmeside og i vores låneberegner.

På den måde er du altid garanteret 100% gennemsigtighed, når du låner hos os. Hos VIVUS tilbyder vi et af markedets bedste og mest pålidelige forbrugslån. Vi tilbyder også:

  • Lån fra 2000,- op til 12000,- eller fra 13000,- op til 75000,-
  • Høj score på TrustPilot
  • Modtag svar på din ansøgning med det samme
  • Let og gennemskuelig ansøgningsproces

Vi har gjort det så nemt for dig - så du ikke selv skal sidde og udregne beløbet du skal betaler tilbage. Hvis du er i tvivl om, hvordan vi udregner kontakter du os bare, og så forklarer vi gerne.

Har du nogle ubesvarede spørgsmål?

Har du flere spørgsmål til vores produkt og rentetilskrivning, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice. Du kan kontakte os via chatten eller skrive en mail til info@vivus.dk. Så får du svar inden for to hverdage.

Du kan også ringe til os på telefonnummer 78 77 20 68. Vi har åbent alle hverdage fra 09.00-11.30 og 12.30-16.00. Vi sidder klar til at besvare alle spørgsmål om effektiv rente, samt andre spørgsmål vedrørende vores produkt.

Vælg beløbsstørrelse

12.000
kr.
2.000 kr.
12.000 kr.
2.142
kr.
2.142 kr.
2.142 kr.
Første betalingsdato er om 30 dage
26 oktober 2020
Månedlig betaling
Dette er din faste månedlige betaling, som både dækker over renter og nedskrivning af lånebeløbet.
2.142 kr.
Samlede kreditomkostninger over 6 måneder

Gennemsnitlige omkostninger pr. måned

794 kr.

132,33 kr.

Løbetid: 6 mdr.: Samlet kreditbeløb: 12.000 kr. Samlede kreditomkostninger: 794 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 12.794 kr., Min/maks. månedlig ydelse 2.084 kr. / 2.142 kr., Debitorrente (årlig fast) 22.53 %, ÅOP 24.9 %.

14 dages fortrydelsesret på kreditaftalen. Alder 20+.