Cookies er nødvendige for at få VIVUS.DK til at fungere, så du kan få en god oplevelse. Klik OK for at fjerne beskeden og fortsætte.

Hvad er en effektiv rente?

Hvad er en effektiv rente?

Der er mange begreber i finansverdenen, som kan være svære at forstå. Det kan derfor være smart at danne sig et overblik over de forskellige begreber, og undersøge hvordan de påvirker dit lån og den samlede tilbagebetaling. Her forsøger vi at forklare, hvad en ’effektiv rente’ egentlig betyder for dig som låntager.

Den effektive rente, også kaldet debitorrenten eller nominel årlig rente, er et begreb der bruges om de reelle omkostninger, der er ved at have en kredit.

Kort og præcist viser den effektive rente, hvilke renteomkostninger der er på dit lån.

Effektiv rente dækker over den pålydende årlige rente, som er den rente lånet beregnes ud fra. Oveni kommer der så renters rente på lånet eller kreditten. Den pålydende årlige rente tager altså ikke højde for, hvor mange gange du betaler ydelse eller afdrag på din kredit, ej heller renters rente.

Renters rente er den rente, som du skal betale af det beløb, som du tidligere har betalt i rente.

Det kan virke uoverskueligt at sætte sig ind i alle begreberne, men de er helt almindelige for alle lån, der optages.

Den effektive rente afhænger derfor både af, hvor mange rentetilskrivninger, der er over lånets løbetid(altså lånets længde), samt den måde du betaler tilbage på. Hvor mange rentetilskrivninger der er på et lån er forskelligt fra lånudbyder til lånudbyder. Normaltvist bliver renten tilskrevet årligt, halvårligt, kvartalvis eller månedligt – så altså enten en, to, fire eller 12 gange på et år. Det kan som sagt dog, variere meget, for det er lånudbyderen, der fastsætter tilskrivningen.

Jo flere rentetilskrivninger der er på et lån, jo højere vil den effektive rente være.

Værd at vide om den effektive rente

Det kan være yderst relevant for dig at undersøge, hvad den effektive rente er på et lån, før du ansøger. Den fortæller dig nemlig, hvor mange renteomkostninger du skal betale i alt.

Det kan dog også være nødvendigt at undersøge, hvad de forskellige begreber betyder, da det fortæller dig noget om de andre omkostninger der er, eller kan være, på det lån du optager. Altså, så du forstår, hvad du skal betale, hvorfor og hvornår.

Den simple forklaring:

Effektiv rente dækker over de samlede renteomkostninger dit lån har.

Når du eksempelvis har et TV-abonnement, betaler du også for en service, som du gør brug af i en bestemt periode. Det samme princip gælder, når du låner penge. På et lån eller en kredit er omkostningerne, altså renten, dog vist i procenter.

Den avancerede forklaring: Hvis du gerne vil have en uddybende forklaring på, hvad den effektive rente er, så skal du læse med her. Den effektive rente bliver udregnet sådan her:

Effektive rente

Den effektive rente er som regel udregnet som en årlig rente, men den kan også udtrykkes som en månedsrente eller kvartalsrente.

Den nominelle rente er en rentesats, der angiver den årlige rentebetaling i procent på det pålydende beløb uden renters renter. Den effektive rente oplyser dig derimod om de samlede renteomkostninger, da den dækker over de samlede faktiske renteomkostninger pr. år, korrigeret for antal rentetilskrivninger.

Effektiv rente efter skat

Effektiv rente

Alle renter du betaler er fradragsberettiget hos SKAT. Det vil sige, at du kan trække dine betalte renter fra i SKAT.

Det samme gælder hos VIVUS.DK. Du opnår derfor en økonomisk fordel, når vi helt automatisk indberetter de renter, du har betalt. Oplysningerne offentliggøres, når din forskudsopgørelse er tilgængelig i starten af året.

Hvad betyder det for mig?

For at gøre omkostningerne ved din kredit mere reelle, kan du gøre brug af den tommelfingerregel der er omkring fradrag af renter. Reglen siger, at du kan trække omkring 1/3 af renter fra i SKAT.

Vi kan desværre ikke garantere, at det præcis er 1/3, da det reelle tal afhænger af dine øvrige indkomst og gælds-forhold. Du kan dog altid kontakte SKAT, som kan svare på specifikke spørgsmål på, hvad og hvor meget der er fradragsberettiget.

Vi indberetter automatisk alle dine renter til SKAT, men du er altid velkommen til at kontakte os, for spørgsmål vedrørende de renter, du har betalt foregående og indeværende år.

Den effektive rente og ÅOP

Du har nok hørt udtrykket ÅOP før og undret dig over, hvad det egentlig betyder.

ÅOP – eller Årlig Omkostning i Procent - er et udtryk som angives i procent, som giver dig et overblik over de samlede omkostninger et lån har pr. år. Alle långivere er af loven forpligtede til at oplyse både ÅOP og den effektive rente på deres lån. ÅOP kan være meget høj på visse typer lån, men det betyder ikke, at lånet ikke kan være fordelagtigt for dig. Det afhænger nemlig helt af, hvor lang tid du beholder lånet.

Forskellen på den effektive rente og ÅOP er, at ÅOP har alle omkostninger med – det har den effektive rente ikke. Yderligere omkostninger ved et lån eller kredit kan eksempelvis være etableringsomkostninger eller gebyrer, men dem har vi ikke hos VIVUS.DK.

Når du optager en kredit hos VIVUS.DK er det altid totalt gebyrfrit. Du skal derfor ikke bekymre dig om:

• Stiftelsesomkostninger • Administrationsgebyrer • Opkrævningsgebyrer

Er ÅOP misvisende på et kortfristet lån?

ÅOP er med til at give et retvisende og sammenligneligt overblik over de forskellige lånetyper på markedet.

ÅOP på vores kredit er særligt høj, da vi tilbyder en kortfristet kredit med en løbetid på maksimalt 30 dage. Hvis ikke du kan indfri din kredit efter 30 dage, har du mulighed for at betale dig til en ny betalingsdato. Du kan betale dig til en ny betalingsdato flere gange. Du bestemmer derfor selv, hvor lang en løbetid din kredit skal have.

Det er dog værd at vide, at vores produkt ikke er designet til at have en lang løbetid. Vi anbefaler derfor, at du beholder din kredit i maksimalt 3 måneder.

Effektiv rente hos VIVUS.DK

Som førstegangslåner hos VIVUS.DK kan du ansøge om en kredit på op til 6.000 kr. og få 50% rabat på renterne de første 30 dage. Du har derfor mulighed for at prøve en kredit hos os, uden at skulle bekymre dig om effektiv rente, pålydende rente eller andet besvær. Vores låneberegner vil oplyse dig hvor meget dine samlet kredit omkostninger vil være på din valgte betalingsdato.

Ud over det, er vores kreditter altid uden stiftelsesgebyrer, opkrævningsgebyrer, administrationsgebyrer og lignende. Hos os skal du ikke være bange for skjulte omkostninger.

VIVUS.DK finder du vores låneberegner, som let og simpelt viser ydelsen på dit lån. Du vælger nemt og hurtigt beløb og betalingsdato, og herefter vil vores låneberegner på få sekunder udregne de avancerede beregninger, som viser, hvad de samlede renteomkostninger er for netop det lån, du ønsker at ansøge om. Nederst i vores låneberegner kan du finde den effektive rente skrevet som debitorrenten. I øvrigt er alle omkostninger ved vores kredit er lettilgængelige på vores hjemmeside og i vores låneberegner.

På den måde er du altid garanteret 100% gennemsigtighed, når du låner hos os. Hos VIVUS.DK tilbyder vi et af markedets bedste og mest pålidelige kreditter. Vi tilbyder også:

 • Lån op til 6.000 kr. med 50% rabat i op til 30 dage
 • 5-stjernet score på TrustPilot
 • Modtag pengene på din konto med det samme
 • Let og gennemskuelig ansøgningsproces

Vi har gjort det så nemt for dig - så derfor du ikke selv sidde og udregne beløbet du skal betale tilbage. Hvis du er i tvivl om, hvordan vi udregner vores renter kontakter du os bare, og så forklarer vi gerne.

Kreditbeløb 6000,- Løbetid 12 mdr. Samlede kreditomk. 7908,- Mdl. maxydelse 1716,- Samlet tilbagebetaling 13908,- ÅOP 816,67% Debitorrente/årligt fast: 243,3%. 14 dages fortrydelsesret på kreditaftalen. Alder 20+.

 • fast

  Få pengene med det samme

  Vi udbetaler til din konto hele døgnet rundt, året rundt, uanset hvilken bank du bruger

 • Vector Smart Object2

  Første gang får du 50% rabat i op til 30 dage

  Kort sagt: Lån op til 6.000 kr. og få halv pris på renten den første måned

 • Fuld kontrol

  Hold let styr på din kreditaftale med din egen VIVUS.DK-profil.

 • Vector Smart Object1

  Få svar på ét minut

  Alt, hvad du behøver, er dit NemID.

Har du nogle ubesvarede spørgsmål?

Har du flere spørgsmål til vores produkt og rentetilskrivning, er du meget velkommen til at kontakte vores kundeservice. Du kan kontakte os via chatten eller skrive en mail til info@vivus.dk. Så får du svar inden for to hverdage.

Du kan også ringe til os på telefonnummer 78 77 20 68. Vi har åbent alle hverdage fra 08.00-16.00. Vi sidder klar til at besvare alle spørgsmål om effektiv rente, samt andre spørgsmål vedrørende vores produkt.

6000
kr.
100 kr.
12.000 kr.
Første betalingsdato d.
Du har 30 dage til din næste betaling
27.
Februar 2020
Vælg ny dato
Ny kunde
Eksisterende kunde
Første rentebetaling
Du skal betale dette beløb i rente på din første betalingsdato, hvis du ikke indfrier kreditten
50% rabat i 30 dage som ny kunde
1.200 kr.
600 kr.
Rentebetaling efter første betalingsdato
Denne betaling falder 30 dage efter din første betalingsdato
1.200 kr.
Fuld tilbagebetaling
Det fulde beløb, som du skal betale, hvis du indfrier kreditten på din første betalingsdato
med din 50% rabat som ny kunde
7.200 kr.
6.600 kr.

Kreditaftalen har ingen fast løbetid

Priseksempel ved 12 måneders afvikling
Eksemplet er udregnet ud fra det nye lånebeløb og fra 12 lige store månedlige betalinger af hovedstolen
Samlet kreditbeløb6.000 kr.,Samlede kreditomkostninger7.908,34 kr.,Samlede tilbagebetalingsbeløb13.908,34 kr.,Min/max månedlig ydelse601,39 kr. / 1.716,67 kr.,Debitorrente (årlig fast)243,3 %,ÅOP816,67 %