RKI og dine lånemuligheder

Helt generelt er RKI et skyldnerregister, så du kan ende med at blive registreret her, hvis du har flere ubetalte regninger og har været igennem en rykkerprocedure på beløbene, du mangler at betale. RKI kan sammenlignes med Debitorregistret, som på linje med RKI er et skyldnerregister.

Hvad er formålet med Experian (RKI)?

Kort sagt er formålet med RKI at sikre danske virksomheder mod dårlige betalere. Det kan lyde lidt hårdt, men grunden er ligeså meget at forhindre, at man som forbruger ender i bundløs gæld. Formålet med RKI er med andre ord, at man får betalt de poster man har ud, samtidigt med at man ikke har mulighed for at optage en masse ny gæld imens. På den måde undgår man at drukne i ubetalte regninger og inkassovarsler, som kan være stressende og ubehageligt for langt de fleste mennesker.

Det er ikke fordi, man havner i RKI, hvis man er en smule forsinket med en betaling. Drejer det sig derimod om flere ubetalte regninger, hvor man ikke har været i stand til at lave en aftale med eksempelvis kreditoren, så er risikoen stor.

Det åbne og det lukkede RKI – hvad er forskellen?

For nu at gøre det hele endnu mere kompliceret, så findes der både det åbne og det lukkede RKI. Du står i et lukket register, hvis din gæld holder sig under 1000 DKK – det er grænsen mellem det åbne og lukkede register.

Står du i det lukkede register, er det kun dig og Experian, der kan se registreringen. En bank eller en lånevirksomhed ville derfor ikke kunne se registreringen. Derfor skal man dog ikke tage let på en registrering i det lukkede RKI, da det fungerer som en venteliste til det åbne RKI, hvor det ville være en tilgængelig information for banker og virksomheder.

Virksomheder må ikke gå ind og undersøge, om du er registreret i RKI uden grund. Det er kun lovligt for en virksomhed at gøre i forbindelse med indgåelse af en aftale som fx ved ansøgning af lån.

Hvad er konsekvenserne ved at være registreret i RKI?

Den største konsekvens ved at ende i RKI er selvfølgelig, at du ikke kan optage flere lån. Der er derfor fuldstændig lukket for, at du kan optage alle former for lån, og det kan være et stort problem, hvis du eksempelvis står i en situation, hvor du skal bruge et banklån eller på anden måde have finansieret et større projekt. Du kan heller ikke oprette et almindeligt mobiltelefonabonnement, men du kan selvfølgeligt stadigt købe taletidskort. Du har heller ikke mulighed for at lease en bil, så hvis du går med tanker om at drøne rundt i din drømmebil, så er det bare med at undgå RKI. Du kan ikke have et kreditkort, men du har dog mulighed for at bruge en række andre Debit-kort som eksempelvis VISA Electron, Mastercard Direct eller Maestro.

Derudover kan du ikke have et benzinkort eller et kontokort, og der er en række andre begrænsninger, der følger med en registrering i et skyldnerregister som RKI. Det kan derfor være meget hæmmende af flere forskellige årsager med en sådan registrering, men det gode er, at man ikke er bandlyst fra at låne for evigt. Når man kommer ud af sin gæld, ’’glemmes’’ det hele og du kan starte forfra og alle de ovennævnte ting er mulige igen.

Man skal selvfølgelig ikke ligefrem stræbe efter ikke at få sin gæld betalt, men kan man bare ikke se nogen vej ud af gældsfælden, så kan man vide sig sikker på, at man ikke kan stå i RKI for den samme gældspost i mere end 5 år. Har man derfor ikke fået betalt gælden ud efter 5 år, kan man være sikker på, at den bliver slettet. Kreditoren kan heller ikke, efter de 5 år er gået, registrere dig for den samme gældspost igen, så denne bliver altså endegyldigt slettet fra registret.

Det er nemt at se, at livet bliver langt mere besværligt med en RKI-registrering. Der er generelt flere ting, der ikke kan lade sig gøre eller som i hvert fald bliver en større udfordring, fordi du langt fra har samme frihed eller betalingsmuligheder. På den måde fungerer RKI som en form for bremse for en forbrugsfest, der ellers kan ende helt ude af kontrol. Man kan være sikker på, man ikke har mulighed for hurtige panikløsninger, så længe man er registreret. Forhåbentligt giver det også stof til eftertanken til fremtiden i forhold til, hvordan man forvalter sin privatøkonomi.

Tips til at komme ud af RKI

Først og fremmest skal du kontakte den eller de virksomheder, du skylder penge. Sammen kan I forsøge at lave en aftale. Det kan ske, at din sag er endt hos en ekstern inkassopartner, og så vil du med al sandsynlighed kunne indgå en aftale med dem.

Så snart gælden er betalt af, slettes registreringen. Du skal selvfølgelig huske at overholde den nye aftale, du indgår med virksomheden og betale på de aftalte datoer.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt står noteret i RKI, kan du tjekke siden www.dininfo.dk. Her kan du helt anonymt tjekke din status og undersøge, om der skulle være en anmærkning.

Hvis du føler, din gæld og økonomiske situation er vokset dig over hovedet, kan det være en ide at søge professionel hjælp fra eksempelvis en gældsrådgiver. En gældsrådgiver kan hjælpe dig med at finde hoved og hale i din økonomi og kan hjælpe med at lave aftaler på dine vegne med de forskellige kreditorer og virksomheder. I de fleste tilfælde vil der skulle foreligge en fuldmagt til den pågældende rådgiver, før han eller hun kan få indsigt i sagen, men det er et lille offer for at få en tredjepart, der kan hjælpe dig med at få rettet op på økonomien. Du kan også søge om hjælp og vejledning i din bank.

Uanset hvordan og hvem du vælger, kan det kun være en fordel at få en anden til at gå igennem din økonomi med dig. Dog kan det selvfølgelig være grænseoverskridende og ubehageligt at skulle have et fremmed menneske til at gennemgå din økonomi, så det er måske lige en følelse, du skal have overvundet først.

Husk også, at der ikke er noget pinligt i at bede om hjælp. Det er de færreste mennesker, der går igennem livet uden på noget tidspunkt at få brug for en hånd. Økonomi forbinder vi normalt med noget meget privat. Ligesom du ville gå til lægen, hvis du var syg, så kan det være en ide at opsøge hjælp til at få vendt skuden rent økonomisk, når den er på vej den forkerte vej. Tænk også på, at den økonomiske rådgiver ikke dømmer dig eller ser ned på dig. Han eller hun hjælper dagligt folk i lignende situationer, og selvom det kan virke uoverskueligt, så er det det hele værd, når der er kommet styr på økonomien.

Samtidigt er det selvfølgeligt vigtigt, at der bliver lavet realistiske og holdbare aftale med alle kreditorerne. Det er desværre ikke nok med vejvilje til at betale – det hele skal også kunne hænge sammen. Hellere indgå en aftale, hvor det tager dig lidt længere tid at få det betalt ud, end at du indgår en aftale, som du ikke kan overholde. Det vil helt sikkert også give dig en følelse af succes at se, hvordan du langsomt, men sikkert får betalt dine gældsposter ud.

Kan du låne penge hos VIVUS trods RKI?

Det helt overordnede svar er: Nej, du kan ikke låne hos os, når du er registreret i RKI. Det samme gør sig gældende, hvis du er registreret hos Debitorregisteret. Du vil derfor helt automatisk modtage en afvisning til at låne penge, hvis du alligevel forsøger at ansøge.

Har du tidligere været registreret og er blevet slettet fra registret, er du dog mere end velkommen til at ansøge om et lån. Dog kan VIVUS aldrig på forhånd godkende eller afvise en ansøgning. Det tager vores interne kreditvurderingssystem sig af, og vurderingen foretages dels ud fra de indtastede oplysninger i ansøgningen og dels ud fra lånehistorikken, hvis du tidligere har været kunde hos os.

Hvorfor kan man ikke låne hos VIVUS trods RKI?

Hos VIVUS har vi en ansvarlig lånepolitik, og derfor foretager vi en grundig kreditvurdering af kunden, før vi godkender et lån. I den forbindelse går vi blandt andet ind og kigger på, om du er registreret i RKI og er det tilfældet, så vil du automatisk blive afvist. Det gør vi af den grund, at vi ikke er interesserede i, at vores kunder havner i en gældsfælde.

Det skal dog ikke forstås på den måde, at man er totalt udelukket som kunde, hvis man på et tidspunkt skulle være så uheldig at have været i RKI. Får man betalt sig ud af sin registrering i skyldnerregistret, kan man sagtens ansøge om et lån hos VIVUS – dog anbefaler vi selvfølgeligt, at man tænker sig godt og grundigt om, før man ansøger om penge igen, så man ikke risikerer at havne i samme situation.

På den ene side har det aldrig været hurtigere eller nemmere at optage et lån hos VIVUS, men det skal ikke forveksles med, at vi ikke er vores ansvar voksent. VIVUS er meget bevidste om det ansvar, der følger med, når man er en stor spiller på det private lånemarked, og det er blandt andet også derfor, det er nødvendigt med nogle forholdsregler i forhold til, hvem det bliver godkendt til at få kredit hos os.

Derfor er det ikke kun en registrering i RKI, der spiller negativt ind i forhold til kreditvurderingen. Man vil ligeledes få en afvisning, hvis man er registreret i Debitorregistret eller hvis man er under navne- eller adressebeskyttelse. Der er en række andre afvisningsgrunde, der vil forhindre, at man kan optage et forbrugslån hos VIVUS. På den måde forsøger vi at beskytte vores kunder imod at optage et lån, de ikke har nogle forudsætninger for at kunne tilbagebetale. Med andre ord fraråder vi, at man tager nye lån eller kreditter for at betale gæld af på eksisterende gæld. Når vi afviser kunder beskytter vi derfor både dig som forbruger og os som firma.

Hvad er mine muligheder, hvis jeg ikke står i RKI?

Hvis du ikke er registreret som dårlig betaler (for nu at lyde lidt grov), så kan du sagtens ansøge om et lån hos VIVUS. Du kan låne mindre beløb fra 2000,- op til 12000,- eller større beløb fra 13000,- op til 75000,-.

Dog er du stadigt ikke garanteret at blive godkendt til dit lån, da vi har en række andre lånevilkår, der skal opfyldes.

Det er et internt kreditvurderingssystem, der evaluerer ansøgningen, og der er mange forskellige parametre, der er i spil, når en ansøgning vurderes. Derfor kan vi hos VIVUS heller ikke på forhånd sige noget om, hvorvidt en ansøgning godkendes eller afvises.

Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om RKI og dine muligheder eller har et spørgsmål, du brænder inde med, må du endeligt ikke tøve med at kontakte vores kundeservice. Her kan du få svar og vejledning på det meste indenfor RKI og lån.

Vores kundeservice sidder klar på telefonerne alle hverdage mellem 9.00 – 11.30 og 12.30 – 16.00 og kan træffes på nummer: 78 77 20 68. Du er også velkommen til at sende en mail på: info@vivus.dk. Vi garanterer svar inden for to hverdage.