Cookies er nødvendige for at få VIVUS.DK til at fungere, så du kan få en god oplevelse. Klik OK for at fjerne beskeden og fortsætte.

Om ÅOP

Fra tid til anden bliver kortfristede lånefirmaer og deres tilhørende ÅOP debatteret i medierne. Der er ofte mange misforståelser i disse debatter, som vi her vil prøve at udrede på en let og overskuelig måde.

Hvad betyder ÅOP?

ÅOP betyder årlige omkostninger i procent.

Hvad er ÅOP?

ÅOP er en udregning af alle omkostninger, der påløber et lån, hvis lånet løber over et helt år. ÅOP opgives desuden som en procentsats af det oprindelige lånebeløb.

Beregningen af ÅOP er lovfæstet, hvorfor alle låneudbydere benytter samme udregningsmodel – også selvom resultatet fra udregningsmodellen ikke giver et retvisende billede af omkostningerne til det enkelte låneprodukt.

Hvad skal man bruge ÅOP til?

ÅOP har i mange tilfælde et rimeligt informationsindhold for længereløbende lån. Det kan derfor bruges til at sammenligne prisen på identiske låneprodukter. Er produkterne ikke 100% identiske, kan ÅOP ikke med sikkerhed indikere prisforskellen. ÅOP skal derfor fortolkes med omtanke.

VIVUS.DK har en ÅOP på 816,67%. Betyder det, at det koster 816,67% at låne hos VIVUS.DK et helt år?

Nej. Grunden til, at det ikke koster 816,67% at låne et helt år hos os, er at vi ikke benytter renters rente, uanset om du betaler til tiden eller for sent. Grundet formlen for ÅOP er vi dog juridisk nødt til at opgive ÅOP inklusive renters renter.

Hvad koster det så at låne et år hos VIVUS.DK?

Hvis du låner hos os et helt år, hvilket vi ikke anbefaler, og allerede har benyttet vores introduktionstilbud, vil det koste dig 243,3 %.*

Betaler jeg så reelt 243,3 % i renter for at låne et helt år?

Nej – typisk betaler du langt mindre. Skatteforhold varierer fra person til person. Langt de fleste vil opleve at de får ca. 1/3 af deres renteomkostninger tilbage i skat, når skatteåret slutter. Det betyder, at den reelle omkostning i procent for at låne et helt år hos os, typisk vil være i omegnen af 162,2 %.**

Er det ikke stadigvæk problematisk med så høje rentesatser?

Vores produkt er beregnet til kortfristet brug, og til det, er vi en af de billigste muligheder på markedet. Når der korrigeres for skat, koster det 4 kr. og 44 øre at låne 1.000 kr. pr. dag.*** Vi mener hverken, at dette beløb er en uoverskuelig omkostning eller en urimelig pris, holdt op imod det produkt og den service, vi yder.

Hvordan er situationen så for en typisk og en gennemsnitlig kunde?

En gennemsnitlig kunde, hvilket også ligger tæt op ad vores typiske kunde:

Er 35 år Låner 3.500 kr.

Hvad skal jeg bruge al denne information til?

Bedre forståelse af hvordan ÅOP fungerer. Forstå, at man som kunde betaler renteomkostninger på et helt år, der ligger langt under hvad ÅOP'en foreskriver (hvis man benytter vores service gentagne gange over et helt år). At VIVUS.DK er en service til kortfristede lånebehov, og at man dermed bliver gældfri inden for kort tid.

Hvis du har flere spørgsmål

Hvis du ønsker at vide mere om ÅOP eller vores forretning, kan du kontakte os på info@vivus.dk eller tlf.: 78 77 20 68 på hverdage fra kl. 8:00-16:00.

Bjarne Astrup Jensen, professor i finansiering ved Copenhagen Business School, har desuden skrevet en anbefalelsesværdig og objektiv artikel om ÅOP og kortfristede lån, som du kan finde her.


* Et lån hos os koster 20 % for 30 dage. ”20 %” / ”30 dage” * ”365 dage / år” = 243,3 % / år

** ”243,3 %” – ( ”243,33 %” * 1 / 3 ) = 162,2 %

*** ”162,2 %” / ”365 dage” * ”1.000 kr.”= 4,44 kr. / dag